DE boekenlijst

 In Blog

Vandaag begint de kinderboekenweek. Ik ben zelf echt groot fan van boeken. Je kunt mij echt blij maken in een boekenwinkel met de tijd om rustig rond te neuzen. Dus mijn kinderen mochten toen ze kleiner waren, iedere kinderboekenweek zelf een boek uitzoeken. Eerlijk gezegd denk ik wel dat ik het zelf leuker vond dan mijn kinderen, maar de boeken werden wel altijd gelezen.

Verplichte boekenlijst helpt niet mee

Maar nu hebben mijn oudste twee te maken met een verplichte boekenlijst op school. En… het leesplezier is nu echt helemaal weg. Het voelt nu als een verplichting. Het zijn vaak serieuze boeken. Die trouwens ook op mijn eigen boekenlijst al voorkwamen (en dat is toch alweer echt lang geleden). Kortom deze kinderboekenweek krijg ik ze echt niet meer mee naar de boekenwinkel.

Ik schrik van de cijfers

Ook uit onderzoeken mijn kinderen niet anders dan de andere Nederlandse jongeren. Uit onderzoek blijkt dat de jongeren steeds minder vaak lezen, minder goed en (vooral) met steeds minder plezier. Maar liefst 18 procent van de 15-jarigen dreigt met een te laag taalniveau van school te komen. 18%! Terwijl lezen zo ontzettend belangrijk is. Niet alleen voor de woordenschat en je algemene ontwikkeling. Maar vooral ook voor de ontspanning, om even lekker te kunnen wegdromen.

Hoe krijgen we het leesplezier terug?

Dus ik stel mezelf serieus de vraag. Hoe krijgen we het leesplezier terug bij de kinderen? Volgens mij ligt het niet aan het aanbod. Tenminste ik, maar goed ik ben niet de doelgroep, zie in de boekenwinkels genoeg keuze. Ligt het aan ons ouders. Moeten we behalve een maximale schermtijd ook een minimale leestijd invoeren. Om ze zo weer enthousiast te krijgen.

Een vraag aan de jongeren?

Of kunnen middelbare scholen deze negatieve leesbeweging keren? Door af te stappen van de verplichte boekenlijst? Te kijken naar andere mogelijkheden zoals het lezen van boeken over sporters, interessante artikelen (passend bij studiekeuze) of misschien wel bepaalde tijdschriften. Mijn voorstel? Aan de slag met de jongeren zelf. De randvoorwaarde is duidelijk. Lezen staat voorop. Maar hoe kunnen wij ze helpen om het leesplezier weer terug te krijgen. Waarschijnlijk komen hier mega mooie ideeën uit naar voren.

Heeft iemand dit al eens ooit gedaan? Laat het mij alsjeblieft weten. Ik ben heel benieuwd naar de uitkomsten.

 

Wil je trouwens weten wat op dit moment mijn favoriete boeken zijn? Ik heb ze hier op een rijtje staan.

Recent Posts

Leave a Comment

0

Start typing and press Enter to search

Een money map voor je geldadministratie