De basis van leren omgaan met geld is weten wat de waarde is van geld. Vroeger heb jij de waarde van geld geleerd waarschijnlijk zonder dat je het in de gaten had. Echt waar. Jij zag veel betalingen met munten, bankbiljetten en misschien ook nog wel cheques. Deze betaalmiddelen stonden gelijk aan goedkopere of duurdere aankopen. Jouw kind ziet nu vooral betalingen met pinpas, mobiel of horloge. De werkwijze voor 4 of 400 euro pinnen is exact hetzelfde. Er verandert niets in de portemonnee. Niets aan de vorm of kleur van de pinpas. En er komt ook geen zwaailicht als waarschuwingsteken.
Hoe leer je jouw kind wat de waarde is van geld?
Maar het is wel belangrijk dat kinderen de waarde van geld leren. En het liefste op jonge leeftijd. Dus niet pas als ze een eerste bijbaantje krijgen en ontdekken dat met het minimumloon van ongeveer 4 euro per uur, het lang duurt voordat ze een nieuwe mobiel bij elkaar hebben gespaard. Hoe pak je dit aan:
1. Laat kinderen regelmatig geld tellen. Kieper de spaarpot om, maak stapeltjes van munten en bankbiljetten. Tel samen het geld en jouw kind weet meteen hoe rijk hij of zij is.
2. Laat je kind een artikel afrekenen in de winkel. Bij voorkeur geef je het geld zo precies gepast mogelijk. Kinderen vinden afrekenen bij de kassa reuze leuk en ze zien hoe geld werkt. Jouw kind geeft geld en je krijgt er een artikel voor terug.
3. Reken samen de spaartijd van een spaardoel uit. Deel de prijs van het spaardoel door het zakgeldbedrag dat jouw kind per week krijgt. Het getal dat hieruit komt staat voor het aantal weken dat jouw kind voor dit spaardoel moet sparen.
4. Wat ook ontzettend leuk is om te doen is prijzen raden. Laat je kind tijdens de lunch prijzen raden van de producten die op de tafel staan. Of laat ze 4 artikelen op een rijtje zetten in volgorde van de prijs. Enne… weet jij zelf de prijzen? Anders vooraf even checken.
Het zijn allemaal kleine stappen die jouw kind meer leren over geld en de waarde daarvan.
Weetje
Op de achterzijde van munten staan verschillende afbeeldingen. Ieder land mag zelf bepalen welke afbeelding er op de nationale zijde van de euromunt komt te staan. Laat je kind alle verschillen ontdekken. Wie weet uit welk land de munten komen? Op Eurowijs.nl staat een spaarkaart.
Nieuwsgierig naar meer?
- Lees mijn blog over zakgeld ‘Hoeveel zakgeld geef je jouw kind?’.
- Wil je samen met je kind aan de slag met geld? Kijk dan op deze pagina. Daar staan enorm veel leuke tips en tools.
Volg je mij al op Instagram. Leuk om je daar te ontmoeten.