Leren omgaan met geld gaat het beste in de praktijk. Om geld uit te geven heeft je kind wel geld nodig natuurlijk. Jonge kinderen mogen gelukkig niet werken dus jouw kind is afhankelijk van het geld dat jij geeft. Dat kan in verschillende vormen. De bekendste vorm is zakgeld. Maar vergeet ook niet dat kinderen ook geld met klusjes kunnen verdienen. Het grote voordeel van klusjesgeld is dat kinderen het ‘voor wat hoort wat’ principe leren.

Stappenplan zakgeld

  1. Je kunt jouw kind zakgeld geven vanaf het moment dat jouw kind kan tellen. Je kunt er ook voor kiezen om te beginnen op het moment dat jouw kind zelf interesse krijgt in geld. Maar begin niet later dan 10 jaar.
  2. Voor jonge kinderen is 1x per week zakgeld geven de beste frequentie. Anders duurt het te lang.
  3. Geef jonge kinderen contant zakgeld. Extra tip: geef het bedrag iedere week met verschillende muntjes. Zo leren ze dat veel muntjes niet altijd betekent dat ze meer waarde hebben dan 1 munt.
  4. Maak samen duidelijke afspraken wat jouw kind moet, mag en juist niet mag van zakgeld. Denk aan het kopen van verjaardagscadeautjes, snoep, chips maar ook of ze moeten sparen van het zakgeld. Hoe duidelijker je de afspraken opschrijft, hoe minder discussies je krijgt.
  5. Afhankelijk van de afspraken die je hebt gemaakt, bepaal je het bedrag. Extra tip: vraag ook aan familie, vrienden en ouders van klasgenootjes hoe zij hiermee omgaan. In het blog ‘Hoeveel zakgeld?’ kun je zien wat de richtlijnen zijn van zakgeld bedragen.
  6. Schrijf alle afspraken op een mooi vel en zet er samen een handtekening onder. Dan wordt het papiertje meteen een waardevol document.

Klusjesgeld

Let op! De normale huishoudelijke klusjes zoals je kamer opruimen en de was in de wasmand stoppen, hoeven natuurlijk niet te worden beloond. Die horen er gewoon bij. Klusjes waar je kind geld mee kan verdienen zijn echt de extra taakjes.

Bedenk welke klusjes jij jouw kind kunt laten doen. Welke klusjes passen bij de leeftijd van jouw kind? Maak een overzichtje van de klusjes en het bedrag dat ze hiermee kunnen verdienen. Ze kan jouw kind zelf kiezen. Ook ideaal om te gebruiken tijdens een verveel momentje.

De beloning moet natuurlijk wel kloppen met het soort klusje (hoe lang zijn ze er mee bezig en hoe ‘ zwaar is het klusje). 25 euro voor een half uurtje helpen in een tuin, zijn geen reële bedragen.

 

Nieuwsgierig naar meer?

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *