Vanaf welke leeftijd geef je zakgeld? Hoeveel zakgeld krijgen kinderen gemiddeld? Geef je zakgeld contant of digitaal? Maar waarom geven wij eigenlijk zakgeld? En waarom noemen ze zakgeld ook wel leergeld.
Wat is het belang van zakgeld geven?
Veel ouders zien zakgeld vooral als spaargeld. Het zakgeld wordt gegeven en verdwijnt vervolgens in de spaarpot. Maar zakgeld is zoveel meer dan dat. Zakgeld wordt niet voor niets leergeld genoemd. Met kleine bedragen leren kinderen omgaan met geld.
Met zakgeld leren kinderen keuzes maken
Ze leren met zakgeld om zelfstandige keuzes te maken. Tenminste, als ik met een van mijn kinderen in de stad ben en ze zien iets leuks in de winkel dan volgt regelmatig de vraag ‘mam, mag ik dit hebben’ (kan ook in de vorm van ‘mam, dit heb ik altijd al willen hebben’ of ‘mam, dit heeft echt iedereen’…). Als ik antwoord met ‘ja hoor, dat mag je best van je eigen zakgeld kopen’ volgt heel vaak een nadenk moment en wordt het artikel 9 van de 10 keer niet gekocht. Logisch. Als het gaat om je eigen geld denk je langer na en ben je er zuiniger op.
Dus ja, ik ben een voorstander van het geven van zakgeld, want daar leren kinderen veel meer van dan dat je in de gaten hebt.
Wil je weten hoeveel zakgeld kinderen gemiddeld krijgen? Lees deze blog.