Geef je zakgeld contact of digitaal? Mijn antwoord is helder. Start altijd met contant zakgeld. Het is zichtbaar, het is tastbaar. Het is heel duidelijk een ruilmiddel. In de winkel geef je contant geld en je krijgt er een product voor terug.
Geef zakgeld met verschillende munten
Als je zakgeld geeft, geef het dan iedere week met verschillende muntjes. Krijgt jouw kind 1 euro zakgeld (Hoeveel zakgeld krijgen kinderen gemiddeld)? Geef dan de ene week 1 euro en de volgende keer 5 x 20 cent. Voor jezelf soms even zoeken naar de juiste muntjes, maar voor je kind heel waardevol om te ontdekken dat verschillende munten hetzelfde bedrag vormen. Zo voorkomen ze ook dat ze automatisch denken dat de grootste munt de meeste waarde heeft. Want wist jij dat de munt van 1 euro, kleiner is dan de munt van 50 cent? Echt waar. Kijk maar in je portemonnee.
Een combinatie van contant en digitaal zakgeld
Vind je het belangrijk dat je kind ook leert sparen? Dan kun je kiezen voor een combi van contant en digitaal zakgeld. Het spaargedeelte van het zakgeld stort je op de eigen spaarrekening van je kind. Het gedeelte van het zakgeld dat je kind zelf mag uitgeven, geef je dan contant. Dat is meteen een mooie eerste stap om jouw kind te leren budgetteren. Zo hebben ze verschillende potjes voor verschillende doelen.
Uiteindelijk stap je over naar digitaal zakgeld
We kunnen niet om digitaal geld heen. Het is er en zal waarschijnlijk alleen nog maar meer worden. Dus het is ook heel belangrijk om jouw kind te leren omgaan met digitaal geld. Ruimschoots voordat ze naar de middelbare school gaan. Want vanaf dat moment wordt pinnen heel normaal. Dus regel op tijd een en eigen betaalrekening met een eigen pinpas. Dan krijgen ze de tijd om samen met jou te oefenen. Ik ben zelf erg enthousiast over het JongWijs pakket van RegioBank.