Dossier Belastingdienst
De Belastingdienst. Iedereen heeft er wel een mening over. Vaak niet positief. Maar… eerlijk gezegd veel mensen krijgen jaarlijks geld terug van de Belastingdienst. Zeker jongeren. Dus de Belastingdienst is voor deze doelgroep vaak vooral een sponsor. Een sponsor voor een mooi spaardoel of voor het afbetalen van een (studie)schuld. In dit dossier Belastingdienst vind je alle belangrijke aandachtspunten en tips terug. Inclusief linken naar de juiste sites.
Aangifte Inkomstenbelasting
Als je werkt of een uitkering ontvangt, ontvang je ieder jaar in februari een aangiftebrief van de Belastingdienst. Je betaalt namelijk belasting over je salaris of uitkering. Dit wordt door de werkgever of uitkeringsinstanties al verrekend met je loon. Maar vaak kan je een deel terugkrijgen. En dit terugvragen kan via de aangifte inkomstenbelasting.
Per 1 maart kun je aangifte doen en daarom is het slim om in februari alvast alle gegevens te verzamelen. Wat heb je nodig:
- BSN nummer (BSN is de afkorting voor Burgerservicenummer). Dit nummer is een uniek nummer dat je krijgt bij je geboorte en nodig hebt bij contact met de overheid. Je kan dit nummer vinden op je paspoort of identiteitsbewijs. Ben je het nummer kwijt? Neem dan contact op met je gemeente.
- DigiD. Je hebt een DigiD nummer nodig als je online iets wilt regelen met de overheid. Een DigiD kun je aanvragen via dit formulier. Zodra je het hebt aangevraagd duurt het 5 werkdagen voordat je de activeringsbrief ontvangt. Heb je nog geen DigiD, vraag het dan op tijd aan. En een DigiD is net zo waardevol als een pincode. Dus berg deze code goed op.
- Een jaaropgave van de werkgevers waar je afgelopen jaar hebt gewerkt. Iedere werkgever is wettelijk verplicht om een jaaropgave te verzorgen. Ook als je per 31 december niet meer in dienst bent. Heb je nog geen jaaropgave ontvangen? Vraag erom of stuur even een mail.
Heb je alle informatie? Vul dan het aangifte formulier in. Tegenwoordig zijn de formulieren vaak al bijna compleet ingevuld, dus het gaat vooral om het controleren van je gegevens.
Tip! Vul je aangifte formulier in voor 1 april. Dan krijg je zeker voor 1 juli bericht van de Belastingdienst en staat het geld vaak ook al op je rekening. Dat is natuurlijk lekker met de zomervakantie in het vooruitzicht.
Hoeveel geld krijg je terug?
Of en hoeveel geld je terug krijgt is afhankelijk van jouw situatie. Of je op school zit, of je werkt, hoeveel je werkt, of je verschillende baantjes hebt en of je ondernemer bent. Het is eigenlijk heel simpel; hoe meer je verdient, hoe meer belasting je moet betalen. Als je het complete aangifte formulier hebt ingevuld zie je precies hoeveel geld je terug krijgt of moet betalen.
Ter info! Studiefinanciering of toeslagen vallen niet onder loon. Hierover hoef je dus geen belasting te betalen.
Kans op een boete
De Belastingdienst is wel streng. Je bent verplicht om:
- aangifte te doen.
- het aangifte formulier compleet in te vullen.
- het aangifte formulier op tijd in te vullen (uiterste datum is 1 mei).
Als je dit niet doet, dan ontvang je een boete (ongeveer € 385,-). En helaas werkt de Belastingdienst niet met waarschuwingen. Ben je te laat of klopt er iets niet, dan heb je direct een boete te pakken.
Oeps… je moet belasting betalen
Betalen is natuurlijk nooit lekker. Maar…. en ik vind het vervelend om te zeggen, als je belasting moet betalen betekent het ook dat je veel geld hebt verdiend. Misschien verzacht het de pijn als je weet dat jouw belasting geld wordt betaald om een lieve juf of stoere brandweerman van te betalen.
Let op! Volg je een MBO studie? Dan mag je niet teveel verdienen. Als je namelijk over een bepaalde grens gaat (zie hier de huidige bedragen) dan moet je niet alleen de studiefinanciering maar ook je OV jaarkaart terugbetalen. Dus houd de grens in de gaten. Ga je richting de grens, zet dan meteen de studiefinanciering en de OV jaarkaart stop. Een andere optie is om te stoppen met werken. Kijk vooral goed wat voor jou het voordeligste is.
Toeslagen
Als je 18 jaar bent heb je soms ook recht op toeslagen. De belangrijkste twee zijn zorgtoeslag en huurtoeslag.
Zorgtoeslag
Als je 18 jaar wordt, ben je verplicht om een zorgverzekering af te sluiten. Een verzekering tegen kosten zoals een bezoek aan de huisarts, ziekenhuis, fysio en medicijnen. In het dossier Zorgverzekering staat alles uitgelegd.
De zorgtoeslag is een tegemoetkoming. Een zorgverzekering is namelijk best prijzig, denk aan minimaal € 100,- per maand. Maar het is wel verplicht. Voor veel studenten en jongeren met een laag inkomen zijn deze vaste kosten een grote aanslag op het inkomen. Vandaar dat de zorgtoeslag er is.
Hier lees je precies hoe je een zorgtoeslag moet aanvragen.
Tip! Ga je meer verdienen, start je met een baan met een vast salaris of ga je samenwonen? Zet de zorgtoeslag op tijd stop. Je krijgt geen automatisch bericht van de Belastingdienst dus pas na 1 jaar wordt gecontroleerd of je recht had op de zorgtoeslag. Anders moet je het bedrag (gedeeltelijk) terugbetalen. Daarnaast loopt de Belastingdienst soms achter met de informatie verwerking. Dus het kan zijn dat je toch nog een maand toeslag ontvangt, die je later weer moet terugbetalen. Ben slim, zet het op tijd stop. Dan weet je zeker dat je niets teveel krijgt en dus ook niets hoeft terug te betalen.
Huurtoeslag
Een huurtoeslag is een bijdrage in de huurkosten van een woning. Om in aanmerking te komen voor een huurtoeslag moet je voldoen aan een aantal voorwaarden (kijk hier). Je kunt ook een proefberekening maken om te checken hoeveel huurtoeslag je kan krijgen.
Tip! Vraag de huurtoeslag tijdig aan. De Belastingdienst hanteert op dit moment een gemiddelde verwerkingstijd van 6-8 weken en het kan zelfs uitlopen tot 13 weken. Je krijgt uiteindelijk wel de toeslag met terugwerkende kracht, maar het betekent wel dat je 2 of 3 maanden zelf moet voorschieten.
Net zoals bij de zorgtoeslag is het ook bij de huurtoeslag belangrijk om wijzigingen op tijd door te geven. Ook als je denkt dat een verandering geen consequenties heeft, geef het voor de zekerheid door. Niets is zo vervelend dan er achteraf achter de komen dat je geld terug moet betalen. En vaak moet je deze bedragen in één keer terugbetalen.
Wat doe je met Belastingteruggave?
Vaak heb je de teruggaven gewoon nodig om je kosten te betalen. Maar stel dat je goed uitkomt met je inkomsten en uitgaven, dan is het een extra bedrag. Staat het op de betaalrekening? Dan is de kans groot dat het geld op gaat aan alle reguliere aankopen. Mijn tip: zet het apart op een spaarrekening. Bepaal bewust waar je dit geld voor wilt gebruiken. Misschien voor een speciaal spaardoel, je kan kiezen voor een verlaging van je studiefinanciering of snellere terugbetaling van een (studie) schuld. Wat je ook doet, maak een bewuste keuze.
Nieuwsgierig naar meer?
- In het boek ‘Gevonden Geld‘ van Annemarie van Gaal staan heel veel tips voor een financieel succesvol leven.
- Pubers houden van online shoppen. Vertel ze alle trucs en valkuilen zodat ze niet verrast worden door onverwachte kosten. In mijn blog staan alle tips bij elkaar.
- Heb je met jouw kind al afspraken gemaakt over de reparatiekosten van een mobieltje? Als het mobieltje is gevallen of juist als er een technisch gebrek is? Gebruik anders de gratis download ‘Afspraken over mobieltje’.
Meer tips over zakgeld, kleedgeld of omgaan met geld? Volg mij op Facebook of Instagram.