Verjaardagsgeld. Meteen uitgeven of sparen?

 In Blog

Herken je dit? Het verjaardagsfeestje is nog niet voorbij of het gekregen verjaardagsgeld moet direct, onmiddellijk, nu meteen worden opgemaakt. Het geld brandt gewoon in de hand van je kind. Hoe ga je hier nu mee om? Want ja, ze hebben het geld eerlijk gekregen maar alles uitgeven vind je zelf niet nodig.

Bij een verjaardag hoort een cadeautje

Maar je realiseert je ook dat het heel natuurlijk is dat je kind het geld wil uitgeven. Het is ook veel leuker om de stad in te gaan en er iets voor te kopen. Het maakt vaak niet eens uit wat, maar gewoon het gevoel van kopen. Een beloning. Een echt verjaardagscadeau. Dat geeft een fijner gevoel dan het geld in de spaarpot te stoppen.

Hoe leer je jouw kind keuzes maken?

Omgaan met geld draait om leren keuzes maken. En eigenlijk vooral tussen de keuze: wil ik dit artikel gewoon hebben of heb ik het artikel echt nodig? En deze keuze is voor kinderen nog niet te maken. Want welke artikelen hebben kinderen op jonge leeftijd nu echt nodig?

De hersenen zijn nog in ontwikkeling

Daarnaast is het lange termijn geheugen nog niet goed ontwikkeld. Dus als ouders kunnen we zeggen ‘ben nu slim, spaar het voor later’. Maar ‘later’ is voor onze kinderen nog niet tastbaar. Later is ook komend weekend. Lange termijn planning staat bij de ontwikkeling van hersenen niet op het prioriteitenlijstje. Pas rond het 24ste levensjaar krijgt dit deel van de hersenen alle aandacht.

Aan de slag

Dat wil natuurlijk niet zeggen dat je nu als ouders voorlopig kansloos bent. Juist niet. Alleen je moet het op een andere manier aanpakken. Hoe? Door voor de verjaardag al in actie te komen. Denk aan:

  • Laat jouw kind een eigen verlanglijstje maken. Een lijst met artikelen dat jouw kind echt graag wil. Het liefste inclusief prijs. En op volgorde van prioriteit. Dus het ‘dit artikel wil ik het liefste hebben’ bovenaan de lijst.
  • Bepaal samen een percentage welk gedeelte van het verjaardagsgeld mag worden besteed en welk gedeelte in de spaarpot gaat. Bijvoorbeeld 50%/50% of 75% uitgeven en 25% spaargeld. Jij weet zelf waarschijnlijk wel ongeveer hoeveel verjaardagsgeld jouw kind krijgt. Dus daar kan je rekening mee houden bij het bepalen van het percentage.
  • Is de verjaardag geweest? Tel samen het geld. Reken uit hoeveel geld er in de spaarpot gaat en hoeveel geld er uitgegeven mag worden. Pak vervolgens de lijst erbij. Wat kan er worden gekocht? Lukt nummertje 1? Of wordt het toch nummer 4 + 6? Laat jouw kind zelf kiezen.

Een verjaardagslijst geeft rust

Weet je waarom een lijst zo fijn werkt? Het geeft rust. Jouw kind maakt de lijst op het moment dat er nog geen druk is. Hij of zij heeft langer de tijd gehad om over keuzes na te denken. En ze worden niet overvallen in een winkel waarbij natuurlijk alles in een keer mooi, handig of ‘dit heb ik altijd al willen hebben’ wordt. Zo wordt keuzes maken makkelijker en is de kans op een succesvolle keuze vele malen groter.

En wil jouw kind geen verjaardagslijst maken? Ook prima. Spreek dan vooraf duidelijk af, dat het gehele verjaardagsgeld bedrag in eerste instantie in de spaarpot verdwijnt. En als er dan toch ineens een cadeautje idee op plopt dat er dan een aantal nadenknachtjes gelden.

Maak er echt een momentje van

Laat jouw kind in de winkel zelf afrekenen met het verjaardagsgeld. En laat het artikel ook inpakken als een cadeautje. Zo wordt het nog specialer en houdt jouw kind nog wat langer het heerlijke jarig-zijn-gevoel vast.

Nieuwsgierig naar meer?

  • Lees mijn blog met 8 waardevolle tips voor groep 8
  • Wil jij samen met je kind aan de slag met geld? Ik heb een pagina geschreven vol met praktische tips en creatieve opdrachten. Kijk maar eens, ik weet zeker dat er iets leuks voor jullie tussen zit.
  • Is jouw kind op zoek naar leuke cadeautjes? Denk dan aan een Kletsboek! van Michal Jansen. Echt super leuk om te geven, te krijgen en ook om zelf te kopen.
Recent Posts

Leave a Comment

0

Start typing and press Enter to search

Het succes van FortniteHoe leer je jouw kind sparen