Denk aan mij…

 In Blog

Als je kinderen hebt die…

  • na het shoppen bij thuiskomst niet meer omkijken naar nieuw gekochte kledingstukken.
  • je een appje sturen als ze de pincode weer zijn vergeten.
  • jou regelmatig Tikkies sturen omdat ze denken dat jij blijft sponsoren.
  • fan zijn van online shoppen. En dat jij de pakketjes retour mag brengen inclusief het betalen van de retourkosten.
  • op de 1e van de maand netjes 50 euro salaris overmaken naar de spaarrekening en op de 30ste van de maand in totaal 75 euro terug hebben geboekt.

Herkenbaar?

Ik weet eigenlijk 100% zeker dat jullie deze voorbeelden allemaal herkennen. Is het (nog) niet bij jezelf dan zeker bij anderen in jouw omgeving. En misschien lees je deze voorbeelden wel met een glimlach. We kunnen eerlijk zijn tegenover elkaar. Dit maken we als ouders allemaal mee. En soms is het ook fijn om te horen dat andere gezinnen dezelfde valkuilen hebben. Dat voelt toch lekkerder.

Het is een dubbel gevoel

Maar dat wil natuurlijk niet zeggen, dat ik nu ga zeggen dat je dus niets hoeft te doen. Dat we moeten accepteren dat onze pubers voorlopig nog heerlijk (als het ze uitkomt) op ons leunen. Want ook al kunnen we er soms achteraf samen om lachen, op het moment zelf is het best balen. En zorgt het ook zeker voor minder gezellige gesprekken met je puber.

De kracht van afspraken

Gesprekken voeren vol emotie zijn zelden succesvol. De emoties zitten in de weg om rustig te overleggen en te zoeken naar oplossingen. Dus vooral ook niet doen. Daarom adviseer ik ouders altijd om afspraken te maken. Want als je vooraf afspraken maakt, voorkom je later onduidelijkheid. Dat doe je als je in loondienst bent tenslotte ook. Stel je voor dat jij gaat werken en je na een maand een veel lager salaris krijgt dan dat je verwacht? Is dat dan de fout van de werkgever (niet vertellen) of van jezelf (niet vragen)? En hoe gaat dan het gesprek?

Ook dit heeft te maken met leren omgaan met geld

Als we onze kinderen willen leren omgaan met geld, dan horen afspraken er gewoon bij. Wat levert het jouw kind op? Ze leren bewustere keuzes maken over geld. Wat levert het jou op (minstens net zo belangrijk)? RUST. Het levert zoveel meer rust op. En in een huis met pubers is rust altijd bijzonder welkom.

Hoe pak je het aan?

Ik zal de eerder genoemde voorbeelden omzetten in praktische tips:

  • Geen aandacht meer voor nieuwe kledingstukken? Vertel vooraf het budget waarmee je gaat shoppen. Zo leren ze bewustere keuzes te maken en krijgen de kledingstukken meer waarde. Starten met kleedgeld is ook een optie.
  • Pincode vergeten? Bedenk samen een ezelsbruggetje voor de pincode. Vertel in ieder geval zeker dat ergens opschrijven niet zo handig is.
  • Ontvang je Tikkies? Maak een zakgeldcontract. Schrijf duidelijk op wat jouw kind betaalt van het zakgeld en welke zaken (bijvoorbeeld schoolspullen) jij betaalt. Pssst…. zet bij sommige artikelen, zoals bijvoorbeeld een geodriehoek, er een max aantal bij te zetten…
  • Online shoppen met retourkosten? Geef een lesje online shoppen. Let niet alleen op snelle levertijden maar ook op veilige site, betaalmethodes, verzend- en retourkosten.
  • Wel of toch niet sparen? Maak samen met je kind een kasboek. Waar verdwijnt geld? Wat zijn spaardoelen? Welke verdeling werkt wel.

Denk aan mij

Dus… denk je aan mij de komende tijd? Dan heb jij ook twee keuzes. Of je accepteert dat je kind dezelfde acties blijft verrichten, waar jij last van hebt. Of je gaat starten met het maken van afspraken. Kost je misschien maar 5 minuten.

In mijn ogen geen moeilijke keuze….

 

Een aanrader voor ouders met (bijna) brugklassers is mijn e-book Klaar voor de start!. Hierin krijg je alle praktische tips om afspraken te maken en overzicht te houden.

Wil je vaker praktische tips ontvangen? Volg mij op Instagram of stuur een LinkedIn uitnodiging. Leuk om elkaar te volgen.

Recent Posts

Leave a Comment

0

Start typing and press Enter to search

Maak je kind slimmer dan geldcriminelenWat vind je van dit idee? Annelou van Noort