Meisjes kunnen beter omgaan met geld
Dit was een van de stellingen die ik aan de leerlingen van groep 8 stelde. Het grappige was dat alle meisjes met EENS (en vooral een dikke glimlach op de snoet) antwoordde. Het opvallendste was dat niet alle jongens met ONEENS antwoordden. Verschillende jongens vonden namelijk dat mama’s beter konden omgaan met geld dan de papa’s. Het werd een stelling die zorgde voor genoeg gespreksstof. Maar hoe zit het nu echt. Wie kan er het beste omgaan met geld?
Wat is de consequentie van jouw geldkeuze
Dat begint met het antwoord geven op de vraag; wanneer ga je nu goed om met je geld? Is dat als je goed kan sparen, als je veel geld hebt of als je slim uitgeeft/investeert? Het is een persoonlijk antwoord. Het ligt aan de doelen die je hebt. Als jij kikt op het behalen van spaardoelen, dan is het belangrijk om goed te kunnen sparen. Misschien ben jij handig in investeren en steek je daar ook graag tijd, energie en geld in. Het is voor iedereen persoonlijk. In mijn ogen draait goed omgaan met geld om het maken van bewuste keuzes. Dat je weet wat de consequenties zijn voor je portemonnee en spaarpot.
Zijn er verschillen tussen jongens en meisjes?
Een bewuste keuze is niet zo snel goed of fout. Voor kinderen is het vooral belangrijk om te ontdekken, dat er keuzes zijn. Vaak worden aankopen snel gedaan. Ze zijn actief op internet, komen een aanbieding tegen en er wordt op de knop geduwd. Prijzen vergelijken, wachten op een aanbieding, zoeken naar een tweedehands artikel of een nadenknachtje wordt vaak vergeten. Hierin zijn geen verschillen tussen jongens en meisjes. Wat er gekocht wordt daar zijn wel verschillen in te zien. Uit het Nibud kinderonderzoek komt bijvoorbeeld naar voren dat jongens meer geld uitgeven aan Lego en Playmobil en dat bij meisjes teken- en knutselspullen hoog op de lijst staan. Het is wel een onderzoek uit 2018 dus wellicht is door gender neutrale reclames hierin ondertussen een verschuiving te zien.
De verschillen tussen broers en zussen
Vroeger zagen we nog weleens verschillen in zakgeld. Dat jongens een hoger zakgeldbedrag kregen dan meisjes. Maar dit is compleet verdwenen. Eigenlijk zie je nu overal dat jongens en meisjes zowel op het gebied van zakgeld en uiteindelijk ook bijbaantjes, dezelfde beloning krijgen. En of ze het sparen en/of uitgeven verschilt per kind, niet per geslacht. Dat geldt ook bij broers en zussen. Binnen gezinnen zie je vaak een mix van spaarders en uitgevers. Ouders vinden de ‘spaarders’ als snel beter omgaan met geld dan de uitgevers. Maar in de basis hoeft dit natuurlijk niet zo te zijn. Kinderen die nooit geld uitgeven, vallen onder de categorie spaarders. Maar als je nooit uitgeeft leer je ook niet om er mee om te gaan. Het draait uiteindelijk allemaal om het maken van bewuste keuzes.
En uiteindelijk vooral ook om te genieten van het geld. Want geld mag voor kinderen vooral ook nog gewoon leuk zijn. En als we ze leren om goed voor geld te zorgen, ontdekken ze ook dat dat helemaal niet zo moeilijk is.