De pepernoten liggen al in de winkels en de eerste speelgoedgidsen vallen op de deurmat. Tijd om verlanglijstjes te maken voor de aankomende feestdagen. Maar hoe pak je dat het beste aan? En is er sprake van toenemende verwendheid bij kinderen? Ik geef je een eerlijk antwoord.

Hoewel de decembermaand draait om gezelligheid en samen zijn, kan het ook vaak misgaan. Kinderen kunnen teleurgesteld zijn over de cadeautjes die ze krijgen, en (groot)ouders wijzen al snel naar verwend gedrag. Maar is dat wel altijd terecht?

Stel je voor dat je een verlanglijstje maakt voor je verjaardag en dit deelt met iedereen, maar je uiteindelijk andere cadeautjes krijgt omdat de gever andere voorkeuren heeft. Natuurlijk is dat acceptabel, maar het kan toch teleurstellend zijn. Kinderen kunnen hun teleurstelling meestal minder goed verbergen, vooral rond de spannende Sinterklaastijd. Gelukkig kun je verwachtingen beter managen door ze in het verlanglijstje te verwerken.

Laat je kind een verlanglijstje maken met verschillende prijskolommen, zoals “tot 5 euro” of “tussen 10 en 20 euro”, en bepaal samen hoeveel cadeautjes ze in elke categorie mogen opnemen. Bij jongere kinderen kun je plaatjes gebruiken in plaats van woorden. Dit helpt niet alleen bij het categoriseren, maar ook bij het leren over de waarde van geld.

Het voordeel is dat jij het verlanglijstje kunt aanpassen aan jouw budget, terwijl je kind tegelijkertijd leert wat geld waard is. Als het verlanglijstje klaar is, kan je kind zijn of haar favorieten aangeven met een kleur of nummer. Denk bijvoorbeeld aan een top 5 voor het hele verlanglijstje of een top 3 per prijscategorie. Zo krijg je inzicht in wat jouw kind het meest waardeert, en leert je kind keuzes maken.

Voor oudere kinderen kun je het proces wat uitdagender maken. Laat hen de totale waarde van hun verlanglijstje berekenen en dit bedrag delen door hun wekelijkse zakgeld. Dit helpt om reële verwachtingen te scheppen. Als ze ontdekken dat ze 200 weken zouden moeten sparen voor het volledige lijstje, leren ze de waarde van de cadeautjes beter in te schatten.

Zijn kinderen tegenwoordig meer verwend dan vroeger? Dat is moeilijk te zeggen. Maar teleurstellingen komen vaak voort uit onrealistische verwachtingen. Gelukkig kun je die voorkomen door samen met je kind te werken aan een verlanglijstje dat past bij jullie realiteit. Een wensenlijstje van dromen maken is hartstikke leuk, maar misschien beter voor een ander moment dan de feestdagen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *