De kracht van ‘nee’ zeggen

 In Blog

Financiële opvoeding speelt een hele belangrijke rol bij het vormen van de geldgewoonten en gedrag van kinderen. En daar hoort dan ook zeker het woord ‘nee’ bij. Absoluut niet makkelijk, maar het heeft veel belangrijke voordelen op korte en lange termijn. Wat de kracht van nee zeggen is? Ik leg het graag uit.

4 Belangrijke voordelen

  1. Door nee te zeggen tegen onnodige of impulsieve aankopen, leren kinderen de kracht van budgetteren. Ze begrijpen beter dat er keuzes moeten worden gemaakt en dat geld niet onbeperkt beschikbaar is. Dit helpt om prioriteiten te leren stellen bij het uitgeven van geld.
  2. Nee zeggen helpt kinderen te beseffen dat ze niet altijd direct kunnen krijgen wat ze willen. Zo ontwikkelen ze geduld en zelfbeheersing. Zo leren ze dat het soms beter is om te sparen voor iets speciaals in plaats van toe te geven aan impulsieve aankopen.
  3. Door nee te zeggen tegen bepaalde aankopen leren kinderen de waarde en prijs van dingen beter waarderen. Ze beseffen dat niet alles vanzelfsprekend is en dat ze soms hard moeten werken of sparen om iets te kunnen kopen.
  4. Kinderen leren dat je niet altijd alles kan kopen wat je wilt. Dat helpt om later ook financieel verantwoordelijke volwassenen te worden en schulden te voorkomen.

Uitdaging voor ouders

Dus ‘nee’ zeggen is van onschatbare waarde voor de ontwikkeling van gezonde geldgewoonten bij kinderen. Dat wil niet zeggen dat je je nooit meer ‘ja’ mag zeggen. Juist niet. Je moet je kind ook de ruimte geven om zelf te kunnen ontdekken. Om zelf foutjes te maken. Om zelf de ervaring op te doen. Het is echt een mix van loslaten, beschermen, anders vasthouden en vertrouwen. En ja, dat is best ingewikkeld. Al helemaal omdat het zo persoonlijk is. Wat bij het ene kind werkt, hoeft niet bij het andere kind te werken. Er is geen standaard handleiding per kind dat je kan downloaden. Het is een zoektocht. Maar er samen over kletsen kan natuurlijk wel. Met je partner, met je vrienden, met andere ouders. Zo kunnen we van elkaar leren en dat helpt enorm.

Nieuwsgierig naar meer?

Recent Posts
0

Start typing and press Enter to search

Achteraf-betalenUnieke-kinderen-unieke-aanpak