Hoe leg je uit wat rente en beleggen is?

 In Blog

De wereld van financiën kan soms wat ingewikkeld lijken. Rente, beleggen, aandelen – dit zijn allemaal termen die je kind misschien al wel heeft gehoord via een YouTube filmpje, maar waarvan ze niet precies weten wat het is. Fijn als jij de tijd neemt om ze dit uit te leggen. Ook als ze nog jong zijn. Alleen heeft het dan een andere taal nodig. Een beetje net zoals het Jeugdjournaal doet. Ze behandelen dezelfde onderwerpen als het 8 uur journaal maar wel met makkelijke woorden.

Rente: De basis uitleggen

  1. Start met een simpele uitleg, zoals: “Rente is als een beloning die je krijgt omdat je je geld in de bank houdt en niet uitgeeft.” en “Rente is altijd een percentage dat iedere dag kan veranderen.”
  2. Reken samen uit wat het betekent. Bijvoorbeeld je kind heeft €100 op een spaarrekening met een rente van 2%. Na een jaar zou er dan €102 op de rekening staan.
  3. Leg uit dat je niet altijd rente krijgt maar soms ook rente moet betalen. Als je bijvoorbeeld geld leent. Dus als je geld leent moet je meer geld terugbetalen.

Beleggen: Een stap verder

  1. Begin met eenvoudige definities. Bijvoorbeeld, “Beleggen is wanneer je geld geeft aan een bedrijf of project, en hoopt dat het bedrijf succesvol zal zijn zodat je meer geld terugkrijgt.”
  2. Leg uit dat beleggen risico’s met zich meebrengt. Gebruik simpele voorbeelden, zoals het kopen van een ijsje. Je kunt het geld aan de ijscoboer geven in de verwachting een heerlijk ijsje te krijgen. Maar wat als het ijsje valt voordat je ervan kunt genieten? Dat is het risico van beleggen.
  3. Bespreek recente gebeurtenissen uit het nieuws of persoonlijke ervaringen die verband houden met beleggen. Hierdoor krijgen kinderen inzicht in hoe beleggen werkt in de echte wereld.
  4. Gebruik spellen zoals Monopoly om het concept van beleggen te introduceren. Leg tijdens het spel uit dat het kopen van huizen en hotels op een bepaald stuk land een vorm van beleggen is.

Het is nooit te vroeg om kinderen de basisprincipes van geld onderwerpen bij te brengen. Door erover te kletsen. Praktijk voorbeelden te geven. Begin met kleine stappen en breid langzaam uit. Door dit te doen, help je je kinderen een sterke financiële basis te creëren voor hun toekomst.

Nieuwsgierig naar meer?

  • Lees een van mijn gelezen blogs: Welke rol speelt geld in jouw leven?
  • Krijg jouw kind zakgeld? Dan is mijn Tel je geld, zakgeldboek een must. Ondertussen al meer dan 30.000 keer verkocht. Een echt doe boek met de leukste opdrachten om spelenderwijs aan de slag te gaan met geld.
  • En ken je de Kletsboeken van Gezinnig? Echt erg leuk om als cadeautje te geven en een mooie manier om met je kind in gesprek te gaan over allerlei onderwerpen.
Recent Posts
0

Start typing and press Enter to search

Unieke-kinderen-unieke-aanpakhoe-bespreek-je-geldzorgen-met-je-kind