Verlanglijstje voor de feestdagen

 In Blog

De pepernoten liggen al in de winkels en de eerste speelgoedgidsen liggen in de bus. Tijd om verlanglijstjes te maken voor de aankomende feestdagen. Maar hoe pak je dat het beste aan? En is er sprake van toenemende verwendheid bij kinderen? Ik geef je een eerlijk antwoord.

De uitdaging van verwachtingen

Hoewel de decembermaand draait om ‘gezelligheid’ en ‘samen zijn,’ kan het ook vaak misgaan. Kinderen kunnen teleurgesteld zijn over de cadeautjes die ze krijgen, en (groot)ouders wijzen al snel naar verwend gedrag. Maar is dat wel altijd terecht?

Teleurstelling verbergen

Stel je voor dat je een verlanglijstje maakt voor je verjaardag, dit deelt met iedereen, maar uiteindelijk andere cadeautjes krijgt omdat de gever andere voorkeuren heeft. Natuurlijk is dat acceptabel, maar eerlijk is eerlijk, het kan teleurstellend zijn. Kinderen kunnen hun teleurstelling meestal minder goed verbergen, vooral rond de spannende Sinterklaastijd. Gelukkig kunnen we verwachtingen gemakkelijk verwerken in een verlanglijstje.

Een verlanglijstje met prijskolommen

Laat je kind een verlanglijstje maken met meerdere kolommen, elk met een prijsrange (bijvoorbeeld tot 5 euro of tussen 10 en 20 euro) en geef aan hoeveel cadeautjes ze in elke range mogen opnemen. Bij jongere kinderen kun je afbeeldingen gebruiken in plaats van geschreven items. Een beetje hulp bij het categoriseren is vaak welkom.

Voordelen? Jij kunt het verlanglijstje aanpassen aan jouw budget, terwijl je kind leert over de waarde van geld.

Prioriteiten stellen

Is het verlanglijstje klaar? Laat jouw kind zijn of haar favorieten omcirkelen met een kleur of nummer, bijvoorbeeld een top 5 voor het hele verlanglijstje of een top 3 per prijsrange. Dit geeft inzicht in wat jouw kind het meest waardeert.

Voordelen? Jij weet waar jouw kind het meest naar verlangt en jouw kind leert keuzes te maken.

Extra tip voor oudere kinderen

Voor oudere kinderen: laat hen de totale waarde van het verlanglijstje optellen en delen door hun wekelijkse zakgeldbedrag. Dit kan helpen om reële verwachtingen te creëren. Als ze bijvoorbeeld ontdekken dat ze 200 weken moeten sparen voor het complete verlanglijstje, kunnen ze de waarde van cadeautjes beter inschatten.

Reële verwachtingen

Zijn er nu meer verwende kinderen dan vroeger? Dat is moeilijk te zeggen. Wat wel duidelijk is, is dat teleurstellingen vaak voortkomen uit hoge verwachtingen. Gelukkig kan je deze teleurstellingen voorkomen door verwachtingen realistisch te houden en je kind niet het wildste wensenlijstje van zijn dromen te laten maken. Is trouwens ook leuk om te doen, maar niet als verlanglijstje voor de feestdagen.

Recent Posts
0

Start typing and press Enter to search

Contant of digitaal zakgeldWelke streamingsdiensten voor je gezin?