Tip! Omgaan met je ID bewijs

 In Blog

Kinderen kunnen sinds 2012 niet meer worden bijgeschreven op het paspoort van de ouders. Dit betekent dat zij zelf een identiteitsbewijs of paspoort nodig hebben. Sommige ouders denken dat dit pas vanaf 14 jaar hoeft of op het moment dat kinderen naar het buitenland reizen. Maar jouw kind heeft ook een legitimatieplicht als ze bijvoorbeeld zorg nodig hebben in het ziekenhuis of bij de tandarts. Deze plicht staat los van een leeftijd, dus jouw kind moet zich altijd kunnen identificeren.

Legitimatieplicht en identificatieplicht

Voor de duidelijkheid leg ik het verschil nog even uit. De identificatieplicht houdt in dat iedereen vanaf 14 jaar een geldig identiteitsbewijs moet kunnen tonen als de politie of bevoegden daar om vragen. Als je dat niet kunt ben je strafbaar en riskeer je een boete.

De legitimatieplicht is onderdeel van de Zorgverzekeringswet. Als je als patient naar het ziekenhuis gaat of bij de tandarts komt, dan moet je je altijd kunnen legitimeren. Deze plicht geldt voor iedereen, dus ook voor kinderen jonger dan 14 jaar.

Zorgvuldig omgaan met je ID bewijs

Een paspoort of Nederlandse identiteitskaart is een geldig ID bewijs (een pinpas of OV kaart is trouwens geen geldig bewijs). ID bewijzen zijn interessant voor criminelen. Zij kunnen met gestolen identiteitsgegevens bijvoorbeeld op naam van iemand anders spullen kopen zonder te betalen. En omdat ID bewijzen moeilijker na te maken zijn, is het voor hun makkelijker om ze te stelen. Daarom is het belangrijk dat wij onze kinderen tips geven hoe om te gaan met gegevens.

Tips!

  • Bewaar je ID bewijs altijd op een veilige plaats. Bewaar het in je portemonnee of in een apart vakje in je tas. Laat je portemonnee of tas nooit onbewaakt achter.
  • Leen je ID bewijs nooit uit. Je pleegt dan identiteitsfraude en dat is strafbaar.
  • Deel nooit een kopie van je ID bewijs op social media.
  • Stuur nooit een kopie van je ID bewijs op (offline of online). Wil je het toch delen? Gebruik dan de KopieID app van de Rijksoverheid. Met deze app kun je met je mobiel een veilige kopie maken.
  • Vernietig oude mailtjes (bijvoorbeeld loonstrookjes) of gegevens van oude computers en mobieltjes, altijd zorgvuldig.

Wat nu?

Ben je of is jouw kind zijn ID bewijs kwijt? Dan moet je een verklaring van vermissing afleggen bij de gemeente. Dit is nodig om misbruik van het oude reisdocument tegen te gaan en voor de aanvraag van een nieuw reisdocument. Aangifte doen bij de politie is niet verplicht.

Ben je of is jouw kind slachtoffer geworden van identiteitsfraude? Laat direct de bankpasjes (tijdelijk) blokkeren en doe aangifte bij de politie. Alleen met aangifte kun je de schade verhalen op de dader of de verzekering.

Helaas kennen criminelen nog veel meer trucjes om aan jouw gegevens te komen. Heb je bijvoorbeeld weleens gehoord van phishing, smishing en vishing? In dit blog leg ik deze verschillende vormen van geldcriminaliteit uit.

Bron: Rijksoverheid

 

 

Recent Posts

Leave a Comment

0

Start typing and press Enter to search