Heb je een (bijna) brugklasser in huis? Spannend. Een nieuwe omgeving, nieuwe klasgenoten en hoe zal het gaan met huiswerk en plannen. Uitdagingen voor brugklassers met een brein dat volop in ontwikkeling is. En dan hebben we het nog niet eens over de sociale druk en alle verleidingen die hierbij horen.
Ik krijg regelmatig de vraag welke geldtips ik aan brugklassers zou geven. Ik zet ze op een rijtje:
- Begin vroeg met BEsparen: Het is nooit te vroeg om te beginnen met het opbouwen van spaargeld. Leer hoe je geld kunt besparen en start met het storten van een deel van je zakgeld in een spaarrekening. Het helpt als jij als ouder dit al automatisch inplant. Zet een gedeelte van het zakgeld op een betaalrekening en een ander deel op de spaarrekening.
- Leer omgaan met geld: Leer de basisvaardigheden van geldbeheer, zoals hoe je geld kunt uitgeven, besparen en beleggen. Dit leer je door te kletsen over geld én natuurlijk door zelf het goede voorbeeld te geven.
- Maak een budget: Maak een budget voor je uitgaven en houd je daaraan, zodat je begrijpt hoe je geld kunt besparen en beter kunt plannen voor de toekomst. Dit kan een uitdaging zijn voor ouders omdat het doel anders kan zijn dan dat jij verstandig vindt. Zoals bijvoorbeeld sneakers van 400 euro of een nieuwe mobiel van 1.200 euro. Probeer dit los te laten. Als jouw kind dit heel graag wil en het ook voor elkaar krijgt om dit geld bij elkaar te sparen, dan zit daar de les.
- Vermijd onnodige uitgaven: Wees bewust van hoe je geld uitgeeft en vermijd onnodige uitgaven, zoals dure tussendoortjes of onnodige aankopen. Het helpt om iedere maand samen even door de bankenapp te scrollen. Waar is het geld gebleven en hoe voorkom je de volgende keer een onnodige uitgaven?
- Leer over investeringen: Begin te leren over investeringen en hoe je je geld kunt laten werken voor jou, bijvoorbeeld door het beleggen in aandelen of beleggingsfondsen. Ja, dat kan ook voor brugklassers. Bekijk de verschillende beleggingsmogelijkheden bij jouw bank. Je kan al starten met 5 euro per maand.
Het is belangrijk om te realiseren dat leren omgaan met geld een leerproces is en dat het tijd kost om de juiste vaardigheden te ontwikkelen. Maar door te beginnen met een paar eenvoudige stappen, zoals besparen en het maken van een budget, geef je jouw kind al een enorme steun richting een financiële stabiele toekomst.
Wil je meer tips? Op MoneyRebels kan je een gratis pakket downloaden met alle info die je nodig hebt.