De 5 belangrijkste pintips
Ook pinnen moet je kind leren. Ze kennen het woord pinnen allemaal wel, maar als ze voor de eerste keer echt zelfstandig gaan pinnen, kan dat best spannend zijn. Dus neem de tijd om te oefenen. Ik geef je graag een aantal pintips.
- Oefen in de winkel maar ook bij een geldautomaat. De vraag ‘wilt u een transactiebon’ kom je namelijk alleen bij een geldautomaat tegen.
- Vertel dat bij een geldautomaat niet altijd alle briefjes aanwezig zijn. Vooral niet de briefjes van 5 en 10 euro. Wat doe je dan?
- Adviseer om regelmatig het saldo te checken op de Mobiel Bankieren app van je bank. Zo voorkom je de ongemakkelijke situatie bij de kassa dat de melding ‘saldo tekort’ in beeld komt.
Een eigen pinpas
Ik ben voorstander om kinderen op de basisschool een eigen pinpas te geven. Weet je waarom? Lees mijn blog ‘Wanneer een eigen pinpas?‘.
Heeft jouw kind al een eigen pinpas? Of krijgt jouw kind binnenkort een eigen pinpas? Vertel ze deze tips en herhaal ze vooral ook regelmatig. Ze zullen het misschien heel kinderachtig vinden (duhhhh) maar hoe jammer zou het zijn als het geld van jouw kind in handen van criminelen komt. Helemaal voorkomen kun je het niet, maar deze tips helpen wel mee.
De 5 belangrijkste pintips
- Berg je pinpas altijd veilig op. Een pinpas is € 50,- waard. Als je jouw pinpas verliest kan iemand anders met contactloos betalen maximaal 50 euro van jouw rekening halen.
- Leer een pincode uit je hoofd. Door het contactloos betalen heb je je pincode minder vaak nodig. Maar natuurlijk enorm vervelend dat als je de pincode wel nodig hebt, je deze niet meer weet. Enne… niet ergens opschrijven natuurlijk.
- Geef een pinpas of pincode nooit aan anderen. Niet aan vrienden, niet aan klasgenoten en ook niet aan medewerkers van een bank. Je wilt tenslotte geen geldezel worden.
- Houd tijdens het pinnen altijd een hand voor het scherm. Staat misschien minder stoer, maar zo kan niemand afkijken.
- Zet je pinpas (geldt ook voor je ID) nooit op social media. Dan kan er ook nooit misbruik worden gemaakt.
Een (bijna) brugklasser in huis?
Heb jij een (bijna) brugklasser in huis? Dan is praten over digitaal geld nog belangrijker. Sowieso om alle regels te weten. Hoeveel kan je bijvoorbeeld contactloos betalen en hoe check je het saldo op de Mobiel Bankieren app? Maar ook om ze te beschermen tegen de verschillende vormen van geldcriminaliteit. Download hier mijn gratis checklist voor de brugklas.
Nieuwsgierig naar meer?
- Kun jij wel wat goede gratis tips gebruiken? Download dan de gratis zes spiekbriefjes die jou bij iedere leeftijd van je kind weer de juiste tips geven. Ook over geldcriminaliteit.
- In het MoneyBook Brugklas kletsen we niet alleen over het onderwerp Geldcriminaliteit. Er is ook aandacht voor financiële vaardigheden, Money Mindset en de verschillende geldtypes. Jouw kind is tenslotte uniek. Ook als het gaat over leren omgaan met geld.
- Ik ben actief op Instagram. Leuk als jij mij daar ook volgt.
- Ken je Tischa Neve? Zij is opvoedingsdeskundige en heeft een heerlijk praktisch boek geschreven voor ouders van pubers ‘Pubers zijn leuk!‘.