5 tips over kleedgeld

 In Blog

Kleedgeld is het bedrag dat je per maand of per kwartaal aan je kind kunt geven, zodat ze voortaan zelfstandig kleding kunnen kopen.

Vanaf welke leeftijd starten met kleedgeld?

Kleedgeld is natuurlijk niet verplicht. Het ene kind vindt het heerlijk om eigen kleding beslissingen te nemen. Het andere kind vindt het bijzonder prettig om samen (met de portemonnee van de ouders) te shoppen. Enne… sommige ouders vinden het ook prima om geen kleedgeld te geven om zo nog enige controle te houden over de kledingkeuze.

Het grote voordeel van kleedgeld is dat kinderen leren om te budgetteren. Ze leren keuzes maken, ze leren sparen voor grotere aankopen en ze leren beter overzicht te houden over inkomsten en uitgaven. Als je je kind kleedgeld wilt geven kan dat prima vanaf het moment dat ze naar de middelbare school gaan. Steek, vooral in het begin, wel wat tijd in begeleiding. Budgetteren moet je leren, dus een steuntje in de rug is zeker welkom.

5 belangrijkste kleedgeld tips

  1. Maak duidelijke afspraken over het bedrag, het moment van uitbetaling en hoe het kleedgeld wordt uitbetaald (contact of (gedeeltelijk) digitaal). Maar vooral spreek samen af wat er van het kleedgeld moet worden gekocht. Deze afspraken zijn het allerbelangrijkste. Bespreek goed wat er allemaal wel of niet bij het kleedgeld hoort. Denk vooral ook aan winterjas, sportkleding, ondergoed, feestkleding voor bijvoorbeeld het eindexamen gala of een feestje van opa en oma. Dan kan daar geen enkele onduidelijkheid over bestaan.
  2. Op = op. Ook dat hoort erbij. Zo leren ze om een volgende keer goed na te denken over eventuele aankopen. Als het uiteindelijk betekent dat je kind de winter met een zomerjas moet overbruggen dan is het een optie om het voor te schieten. Maak dan wel meteen de afspraak wanneer en hoe het moet worden terugbetaald.
  3. Leer je kind budgetteren. Op een paar momenten per jaar heb je een piek qua kledingaankopen. Denk aan overgang van zomer naar herfst/winter. Hier moet je kind rekening mee houden door op tijd te gaan sparen. Maak hiervoor samen een halfjaar planning. Kijk welke kledingwensen er zijn, wat echt nodig is en wat misschien nog kan wachten. En controleer ook welke kleding er nog in de kast hangt of ligt. Tip! Misschien kan kleding dat te klein is of niet meer wordt gedragen worden doorverkocht.
  4. Hoe bepaal je het kleedbedrag? Inventariseer samen wat je kind per jaar nodig heeft. Welk prijskaartje hier aan hangt en wie wat betaalt. Door dit samen te doen krijgt jouw kind meer inzicht in de totale bedragen die je per jaar kwijt bent aan kleding.
    Uit het Nibud scholieren onderzoek 2020 is naar voren gekomen dat de doorsnee scholier € 64,- per maand krijgt.
  5. Leer je kind om prijzen te vergelijken. In (online) kledingwinkels zijn er regelmatig aanbiedingen. Dit kan interessant zijn om in de gaten te houden. Bij online moet er wel rekening worden gehouden met eventuele verzendkosten en retourkosten. En check altijd of het een betrouwbare site is met een website keurmerk.

Download hier een contract om afspraken over kleedgeld vast te leggen.

Kleedgeld gebruiken voor andere doelen

Ik ben er grote voorstander van om zakgeld, kleedgeld en/of belgeld apart te geven. Maak er 3 verschillende betalingen van. Digitale overschrijvingen kun je automatisch instellen, dus dan je hoeft dit maar een keer te doen. Waarom ben ik hier voorstander van? Ook dit helpt bij het budgetteren. Zo ziet jouw kind meteen welk bedrag voor welk doel is bedoeld. Je kind kan zelfs ook nog aparte spaarpotjes aanmaken binnen een rekening om het nog overzichtelijker te houden.

En wat als jouw kind kleedgeld wil gebruiken voor zijn spaardoel? Dat zijn in mijn ogen eigen keuzes van jouw kind. Maar… alleen als je weet dat het een bewuste keuze is. Niet om het ene gaatje op te vullen met een ander potje. Dat is niet het goede voorbeeld. Praat hierover. Maak hier afspraken over. Blijf met elkaar in gesprek zodat je advies kunt geven en bij kunt sturen als het nodig is.

Geen kleedgeld en toch leren omgaan met geld?

Geef je geen kleedgeld (ongeacht de reden) en wil je je kind toch leren omgaan met geld? Ga dan bijvoorbeeld samen shoppen met een vooraf vastgesteld bedrag. Het liefste zelfs contant in de portemonnee. Dat zorgt er zeker voor dat er bewuster stil wordt gestaan bij het maken van keuzes. Ze worden prijs bewuster en houden goed in de gaten hoeveel geld er nog te besteden is. Maar let op! Het enige nadeel (ik spreek uit ervaring) is dat het shoppen veeeeeel langer duurt. Want alle winkels moeten eerst worden bezocht voordat er beslissingen worden genomen.

Nieuwsgierig naar meer?

  • In het boek ‘Gevonden Geld‘ van Annemarie van Gaal staan heel veel tips voor een financieel succesvol leven.
  • Pubers houden van online shoppen. Vertel ze alle trucs en valkuilen. In mijn blog staan alle tips bij elkaar.
  • Heb je met jouw kind al afspraken gemaakt over het mobieltje? Gebruik anders de gratis download ‘Afspraken over mobieltje’.

Meer tips over kleedgeld of omgaan met geld? Volg mij op Facebook of Instagram.

Recommended Posts

Leave a Comment

0

Start typing and press Enter to search

Kinderen ervaren groepsdruk op de basisschool