Over zakgeld, mobieltjes en regenpakken
Nog een paar weken, en dan fietsen veel twaalfjarigen voor het eerst naar hun middelbare school. Dat is het begin van een super spannende tijd, waarin je als kind Grote Levensvragen hebt. Hoe laat moet ik vertrekken? Bij wie kom ik in de klas? Toch geen regenpak, mam?! Zelf fietste ik destijds van Heesch naar Oss, ontzettend ver weg in mijn beleving. Bovendien had ik gehoord dat ze op mijn nieuwe school de brugpiepers met jas en al aan de kapstok hingen…
Een onzekere fase dus, waarin je als ouder veel voor je kind kunt betekenen. Zakgeld is daarvoor een prachtig hulpmiddel. Drie korte tips!
- Maak afspraken
Leg geen regels op, maar maak samen afspraken. Hoeveel geld heeft je kind nodig? Wat moet hij of zij zelf betalen? En wie neemt bijvoorbeeld de reparaties aan het mobieltje voor zijn rekening? Als je daar samen afspraken over maakt, stimuleert dat je kind om mee te denken en zelf keuzes te maken.
- Leer je kind omgaan met digitaal geld
Is je kind toe aan pinnen? Vergeet dan ook de Bankieren-app niet, en hoe je met betaalverzoekjes omgaat. Dan kun je het meteen hebben over privacy en persoonlijke gegevens. Ook op andere momenten in hun leven erg belangrijk!
- Hou rekening met groepsdruk
Die tas waar je kind nu nog zo blij mee is, ligt voor de herfstvakantie misschien al in een hoek. De reden? Groepsdruk! Die tas bleek namelijk toch heel stom. Begrip hebben helpt dan. Maar afspraken maken ook. Ga samen op zoek naar oplossingen en oefen ‘als’-situaties. Wat doe je als klasgenoten zeggen dat je niet zo flauw moet doen en dat je ook mee friet moet gaan halen in de pauze? Bedenk samen een oplossing die voor jullie allebei werkt.
Misschien is dat wel mijn belangrijkste tip: ga met elkaar in gesprek en zie zakgeld niet los van de rest van de opvoeding. Welke keuzes maak je? En wat voor gevolgen hebben die keuzes, nu én in de toekomst? Als je het daar met elkaar over hebt, geef je je kind iets bijzonder waardevols mee.
Column: Rabobank Oss Bernheze – juli 2019