Rauwe rouw. Zo voelt het rouwproces van afgelopen 6 maanden. Mijn moeder is al jaren geleden gediagnosticeerd met Alzheimer. Maar de laatste maanden gaat ze harder achteruit en is ze opgenomen in een verzorgingshuis. Een huis met enorm lieve medewerkers, echt gouden handen, maar het blijft een plek waar ze niet wil zijn. Naar huis. Dat is alles wat ze wil.

Een goede gezondheid is onbetaalbaar

Maar naar huis gaan, is geen optie meer. En een levensreddend medicijn, behandeling of operatie bestaat (nog) niet. Het wordt nogmaals duidelijk dat niet alles op de wereld te koop is met een stapeltje biljetten of bitcoins. Maar… toch blijf ik er van overtuigd dat geld en gezondheid onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Op allerlei manieren. Als je kan genieten van alles en iedereen om je heen, voel je je enorm rijk ongeacht je banksaldo. Andersom geldt het ook. Als je je geldzaken op orde hebt, vallen zorgen en eventuele slapeloze nachten weg, wat weer enorm positief is voor je gezondheid.

Ik geloof in positieve gezondheid

Geldzorgen wordt vaak nog geassocieerd met schulden en/of schuldhulpverlening. Maar dat is niet zo. Geldzorgen zijn niet altijd afhankelijk van saldo. Ga je verhuizen? Dan ben je waarschijnlijk aan het nadenken over de nieuwe hypotheek. Wil je op vakantie? Dan denk je in extra spaarmogelijkheden. Gaat jouw kind studeren? Dan verdiep je je in studiefinanciering, toeslagen en interessante bijbaantjes. Bewust of onbewust, jouw brein is bezig met geldvraagstukken. Uit wetenschappelijk onderzoek weten we dat deze geld uitdagingen resulteren in meer slapeloze nachten, hogere hartslag, lagere productiviteit en meer ziekteverzuim.

Geef aandacht aan primaire preventie

Had mama Alzheimer kunnen voorkomen door preventieve maatregelen? Nee, helaas. Primaire preventie voorkomt niet alles. Maar maakt wel degelijk in heel veel andere gevallen een groot verschil. Hoe start je hiermee? Met mijn favoriete invulling; gewoon door te kletsen. Kletsen tijdens een frisse wandeling of het samen bereiden (of eten) van een heerlijke maaltijd. Kletsen over je dromen, doelen en je uitdagingen. Luisteren naar andermans verhalen. Je kan het misschien niet altijd oplossen, maar alleen een luisterend oor of er gewoon zijn maakt al een verschil. Is het zo simpel? Ja, gelukkig is gezondheid soms zo simpel.

Mijn persoonlijke tips

Ik heb nog twee tips voor je:

  1. Maak herinneringen met je familie en vrienden. Ik weet nu hoe dierbaar ze zijn. Want door alle dikke tranen van verdriet zorgen de simpelste herinneringen aan fietstochtjes met een ijsje als afsluiting, voor een net zo dikke glimlach.
  2. Vraag hulp en houd vol. Bij het regelen van zorg komt er enorm veel papierwerk kijken. Echt een wirwar aan formulieren, handtekeningen, instanties en terminologieën waar je misschien nog nooit van hebt gehoord. Vraag hulp bij je huisarts, bij instanties of bij mensen in jouw omgeving. En nee, helaas krijg je niet altijd meteen een antwoord op je vraag, vragen ze het onmogelijke of word je voor de tiende keer doorverbonden. Maar houd vol. Uiteindelijk komt het goed.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *