Fortnite. We kunnen bijna niet meer om het spel heen. En ondanks de leeftijdskeuring van 12 jaar en ouder, wordt het spel door heel veel basisschool kinderen gespeeld. Het spel is niet alleen succesvol in het aantal spelers wereldwijd. Het is ook bijzonder succesvol in de omzet. Het bedrijf achter Fortnite heeft al meer dan 1 miljard verdiend aan de in-app aankopen.
In app aankopen
Het spel kan gratis worden gespeeld maar voor een skin, dansjes of een Battlepass moet worden betaald met V-bucks. Hoe ga je hier nu als ouder mee om? Ik heb het nu niet over de aankopen die per ongeluk gebeuren. Dit kun je trouwens voorkomen door in-app aankopen te blokkeren. Ik wil het graag hebben over de bewuste aankopen. Als jouw kind een gedeelte van het zakgeld wil uitgeven aan een online game of app. Hoe ga je daarmee om?
Zakgeld is leergeld
We leven in een digitale wereld waardoor onze kinderen ook steeds meer digitale spelletjes spelen. Kreeg je voor je verjaardag een grote doos met Lego dan spaarde je vervolgens voor extra uitbreidingsets. Nu krijgen kinderen een Playstation en willen ze graag sparen voor extra’s. Dus op zich zit hier geen verschil tussen. Alleen sommige ouders hebben er vooral problemen mee omdat ze niet enthousiast zijn over digitale games. Of omdat kinderen te lang achter het scherm zitten. Maar heel eerlijk… dit staat los van waar jouw kind zijn zakgeld aan wil besteden. Je maakt afspraken over schermtijden en je maakt weer andere afspraken over waar zakgeld voor mag worden gebruikt.
Afspraken
Als we het hebben over zakgeld maak dan afspraken over:
- Mag jouw kind online aankopen doen?
- Hoeveel geld mag er worden uitgegeven per keer, per week of per maand?
- Moet jouw kind overleggen voordat er een aankoop wordt gedaan?
- Welke games laat je wel of niet toe?
Hoe duidelijker je de afspraken maakt, hoe beter het werkt. Maak de afspraken niet te strak. Zakgeld is echt bedoeld als leergeld. En ja, kinderen maken soms andere keuzes dan dat jij doet. Niet altijd makkelijk, maar ze moeten ook leren om eigen keuzes te maken. Daar leren ze het meeste van.
Digitaal geld zichtbaar maken
Vaak geen in-app aankopen via jouw creditcard of bankrekening. Dat is voor kinderen niet zichtbaar, dus belangrijk om dit wel te doen. Zet bijvoorbeeld twee aparte potjes neer. Bij voorkeur glazen potjes. Eén potje is voor jouw kind waar hij of zij geld in kan sparen voor bepaalde aankopen. Het andere potje is van jou. Wordt er een aankoop gedaan? Dan gaat het geld uit het ene potje naar het andere glazen potje. Zo wordt zichtbaar hoeveel geld er is uitgegeven. Laat de potjes bij voorkeur ook staan zodat jouw kind wordt herinnerd aan haar of zijn uitgaven.
Wil je weten hoe je je kind wilt leren sparen? Lees dan dit blog met spaartips.
Enne… ben je nog een Fortnite dummie? Meester Sander heeft een uitleg gemaakt voor alle ouders en leerkrachten die er nog niets van snappen.
Nieuwsgierig naar meer?
- Lees mijn blog over sociale druk op de basisschool.
- Wil je jouw kind voorbereiden op de middelbare school? Niet alleen op het gebied van groepsdruk maar ook over omgaan met een pinpas, blijven sparen en de kosten van een mobiele telefoon? Download mijn e-book Klaar voor de start! Voor € 9,95 geef je jouw kind een voorsprong.
- Ken je de Kletsboeken van Gezinnig? Echt erg leuk om als cadeautje te geven.