‘Mijn dochter vindt sneakers van 400 euro heel normaal.’
‘Hij wil wel werken maar alleen voor een uurloon van 10 euro.’
‘Ze gaan 3x op vakantie en wel klagen dat ze te weinig geld hebben.’
‘De DHL bezorger kent mijn dochter ondertussen bij naam door alle pakketjes.’
Het zijn maar enkele voorbeelden die ouders met mij delen. Verbazing, frustratie en vooral heel veel behoefte aan tips. Wat hoe leer je je kind slimmer geldkeuzes te maken? De huidige generatie is anders dan onze generatie. We gunnen de kinderen alles, maar weten door ervaring wat wel en wat niet werkt. En kletsen over geld zijn we niet gewend waardoor het vaak een beladen onderwerp is inclusief alle emoties die hierbij om de hoek komen kijken.
Helaas, er is geen standaard oplossing
Het zou super fijn zijn als ik nu een afvinklijstje tevoorschijn tover dat je kan download. Zo’n lekker lijstje dat als je het stappenplan volgt, het resultaat perfect is. Maar helaas bestaan deze lijstjes niet. Het werkt vaak niet bij een recept (tenminste mijn resultaat ziet er vaak anders uit dan op het plaatje staat) en al helemaal niet bij kinderen en jongeren die zichzelf en de wereld aan het ontdekken zijn. Maar het feit dat je dit artikel leest, betekent al dat je ermee aan de slag wil. En dat is al een hele belangrijke eerste stap.
10 tips die helpen
Ik deel graag 10 tips die helpen. Lees ze door en kijk wat bij jou en jouw kind past:
- Geef het goede voorbeeld: Ouders fungeren als rolmodellen voor kinderen, dus laat ze zien hoe je verstandig met geld omgaat. Wees transparant over financiële beslissingen en betrek ze bij eenvoudige budgetteringstaken.
- Start vroeg met financiële educatie: Leer kinderen al op jonge leeftijd over geld. Leer ze de waarde van geld, hoe ze het kunnen verdienen en hoe ze het verstandig kunnen besteden, sparen en investeren.
- Zakgeld toewijzen: Geef kinderen een vast bedrag aan zakgeld en help hen bij het beheren ervan. Laat ze ervaren hoe ze hun geld kunnen verdelen tussen sparen, uitgeven en goede doelen.
- Leer hen sparen: Moedig kinderen aan om te sparen voor doelen die ze belangrijk vinden, zoals een speelgoeditem of een speciale activiteit. Leer hen geduldig te zijn en het belang van langetermijnplanning te begrijpen.
- Laat ze keuzes maken: Geef kinderen de vrijheid om hun eigen geldbeslissingen te nemen, zelfs als ze soms fouten maken. Hierdoor leren ze de gevolgen van hun keuzes en ontwikkelen ze verantwoordelijkheid.
- Betrek ze bij gezinsfinanciën: Bespreek openlijk financiële beslissingen die je als gezin neemt. Leg uit waarom bepaalde keuzes worden gemaakt en hoe het budget wordt beheerd. Dit helpt kinderen inzicht te krijgen in financiële verantwoordelijkheid.
- Leer kritisch denken over reclame: Help kinderen kritisch te kijken naar reclame en hen bewust te maken van de verleidingstactieken die worden gebruikt om hen te beïnvloeden. Leer hen waarde te hechten aan behoeften boven impulsen.
- Leer hen omgaan met lenen: Leg uit wat lenen betekent en de mogelijke consequenties ervan. Leer kinderen dat het beter is om geld te sparen en te wachten tot ze het kunnen veroorloven, in plaats van in schulden te raken.
- Stimuleer ondernemerschap: Moedig creativiteit en ondernemerschap aan bij kinderen. Help hen bij het opzetten van kleine ondernemingen, zoals een limonadekraampje of het verkopen van zelfgemaakte producten, om waardevolle lessen over geld te leren.
- Blijf het gesprek aangaan: Houd regelmatig gesprekken over geld met je kinderen naarmate ze ouder worden. Bespreek onderwerpen zoals budgetteren, sparen, beleggen en het belang van financiële verantwoordelijkheid. Zo blijven ze zich bewust van financiële keuzes en groeien ze op tot financieel geletterde volwassenen.
Het is vooral heel belangrijk (en nee, het is niet makkelijk) om geduldig en consistent te zijn bij het onderwijzen van kinderen over geld en hen de ruimte te geven om te leren van hun eigen ervaringen.
Kletsen over geld
Het allerbelangrijkste om te onthouden is om regelmatig over geld te kletsen. Welke keuze jij hebt gemaakt, waarvoor je aan het sparen bent, hoe trots je bent op een aankoop, welke geldblunder je hebt gemaakt. Het is altijd goed. Door geld en geldkeuzes te verweven in dagelijkse kletsgesprekken, wordt het geen taboe onderwerp meer. En daardoor zal jouw kind bij geldbeslissingen makkelijk bij jou om advies vragen, omdat ze weten dat geld een bespreekbaar onderwerp is.
Wil je meer tips? Download dan hier een van de gratis pakketten met funsheets, checklists en blogs.