Ik stop ermee. Waarmee? Met het advies opvolgen van anderen. Ik ga starten met een nieuw project waarbij ik tegen alle voorgeschreven regeltjes en goedbedoelde meningen in ga. Want dat is het vaak met nieuwe ideeën. Zodra je het deelt met anderen, heeft iedereen hier een mening over. En heel eerlijk gezegd, vaak brengt je dat geen stap verder. Het zet je soms juist stil of zelfs in zijn achteruit. Dus deze keer eens even niet.
Ik ga in de actie
Afgelopen week las ik het mooie artikel van Gwendolyn (ik heb het artikel gedeeld op LinkedIn) over het feit dat zij graag op school meer had geleerd over geld. Dat het tijdens economielessen ging over het Bruto Nationaal Product, terwijl zij liever had gehoord dat onder de vaste lasten ook ‘waterschapsbelasting’ valt. Het zijn vaste lasten waar de grootste groep jongeren echt nog nooit van heeft gehoord. En als ik dergelijke artikelen lees, dan borrelen er allerlei ideeën omhoog en wil ik het liefste direct aan de slag.
Actief contacten leggen kost veel tijd
Aan de slag om contacten te leggen met het middelbaar onderwijs, met universiteiten, met docenten, met financieel adviseurs die in deze voorlichting een rol kunnen spelen. Maar ik weet uit ervaring dat dit altijd een taai en langdurig proces is. Mensen zijn (bijna) altijd enthousiast en betrokken, maar om lessen anders in te vullen, gebeurt gewoon niet een twee drie. En een gastles van 1 uur per jaar is hartstikke fijn, maar zet helaas geen zoden aan de dijk. Niet om echt een goede basis te leggen richting financiële zelfstandigheid.
Dus ik ga zelf in de actie
En dan komt de volgende vraag. Wat ga ik doen? Mezelf erbij neerleggen, volhouden in de hoop dat er over 10 jaar iets gebeurt of nu. Nu in de actie. Ik heb tenslotte als specialist en vooral als moeder (die ook ooit jong is geweest…) enorm veel kennis is huis. Dus ja, In de actie. Die kennis ga ik delen met alle jongeren die het willen gaan horen. Zomaar? Ja, zomaar. Gratis? Ja, ik ga hier geen geld voor vragen. Ook niet over een tijdje? Nee, het is geen lokkertje met gratis tips en vervolgens een mailtje met een fantastische aanbieding om een cursus te komen volgen. Waarom niet? Ik wil jongeren leren om bewuste keuzes te maken en alert te zijn op alle verleidingen. En dan voelt het niet goed om in mijn boodschap toch een verleiding in te bouwen. En ja, dat vinden veel andere ondernemers vreemd, raar of een beetje dom. Want dit is tenslotte toch hoe je geld verdient.
Meer dan genoeg waardevolle informatie te delen
Heel eerlijk gezegd; ja, ik wil natuurlijk ook een boterham verdienen. En het liefste een overheerlijke verse donkerbruine boterham met goed beleg. Maar dat hoeft niet altijd. Soms is het delen zoveel waardevoller dan het verdienen. Zonder dat daar een compleet marketingplan achter zit of een winstoogmerk. En bij de jongeren voelt het delen gewoon heel erg goed. Al is het maar 1 tip waarmee ik iemand kan helpen, dan is dit project al geslaagd.
Volg je Tante Loetje?
Ik ben gestart met het Instagram account Tante Loetje. Een account speciaal voor jongeren, maar zeker ook voor ouders en geïnteresseerden. Een account waar ik veel informatie ga delen. Ik ga niet vertellen hoe het moet, maar hoe het kan. Welke keuzes er zijn, wat je echt moet regelen en wat je kan regelen. Een soort ‘Oma weet raadt’ (wie kent dit boek ook?) maar dan speciaal over geldzaken voor jongeren.
Zijn mijn tips vernieuwd en word je binnen 6 maanden rijk? Nee helaas, ik moet je teleurstellen. Ik hoop alleen dat de drempel om over geldzaken te praten lager wordt. Dat een economieleraar een bepaald onderwerp een keer meeneemt in de les. Dat een betrokken ouder een onderwerp aan de keukentafel bespreekbaar maakt. En het zou helemaal mooi zijn als een groep jongeren over een tijdje tegen elkaar zeggen ‘jij volgt toch zeker ook tante Loetje’.
Doe je mee?
Dus het enige dat ik nu aan jou vraag is volg tante Loetje op Instagram. Dat is alles. Een stapje om onze jongeren, onze kinderen een stukje meer kennis en ervaring mee te geven in hun ontwikkeling. Dank je wel alvast!
O, enne… contacten leggen bij scholen, gemeenten en financiële adviesbureaus blijf ik natuurlijk gewoon doen. Want hoe meer aandacht voor financiële educatie, hoe beter natuurlijk.
Leestip! Dossier Belastingdienst. Voor jongeren is de Belastingdienst tenslotte vaak een onverwachte sponsor.