Wat kun jij als ouder doen om de overstap van basisschool naar middelbare school zo soepel mogelijk te maken? Gelukkig heel erg veel. Ik deel de komende weken 8 waardevolle tips. Dit is de tweede blog uit deze serie.
Nieuwe wensen, nieuwe spaardoelen
Voor brugklassers gaat er een wereld open. Een nieuwe omgeving en vaak met nieuwe vriendschappen. Dit zorgt vaak ook voor meer beweging in de portemonnee. Denk maar eens aan gezellige avondjes naar de film, samen shoppen in de stad en verandering van smaak in kleding en schoenen. Brugklassers hebben veel verleidingen en het is nog moeilijk om keuzes te maken. Of in ieder geval om de gevolgen van de keuzes, voor je portemonnee te overzien.
Tip 3:
Maak nieuwe zakgeldafspraken zodat helder is wie wat betaalt. Denk bijvoorbeeld aan het openbaar vervoer, producten voor uiterlijke verzorging en de aanschaf van schoolspullen. Bepaal hoeveel zakgeld passend is bij jullie afspraken. Er zijn richtlijnen voor zakgeldbedragen, maar kijk vooral ook naar je eigen portemonnee. Wat kun en wil jij bijdragen.
Tip 4:
Open naast een eigen betaalrekening ook zeker een eigen spaarrekening voor je kind. Om twee redenen. Allereerst zorgt een eigen spaarrekening voor duidelijkheid. Het saldo op de betaalrekening is in principe voor de kleine uitgaven tussendoor. Het saldo op de spaarrekening is voor specifieke spaardoelen. Daarnaast is een spaarrekening ook een manier om digitaal geld extra te beveiligen. Als jouw kind de pinpas kwijtraakt, dan hebben criminelen alleen toegang tot de betaalrekening. Niet tot de spaarrekening van jouw kind. Dus geef de tip om het saldo op de betaalrekening laag te houden. Zet het grootste gedeelte van je geld op je spaarrekening. Overboeken tussen betaal- en spaarrekeningen is tegenwoordig in ‘n seconde gedaan, dus dat is heel makkelijk.
Lees hier: