Op het moment dat je kind naar de middelbare school gaat, verandert er veel. Naast een andere school, nieuwe klasgenoten en dat vervelende huiswerk, gieren ook nog eens de hormonen door het lichaam. Een pittige tijd en dan staat een goed geldgesprek niet hoog op het prioriteitenlijstje. Terwijl kletsen over geld juist voor zoveel rust zorgt binnen je gezin. Ik leg het uit.
Het kasboek van een middelbare scholier
De middelbare school maakt de wereld van je kind een stukje groter. Van een vertrouwde basisschoolklas naar saaie lessen, leuke en minder leuke docenten, nieuwe vrienden, grotere sociale druk… er komt ontzettend veel op ze af.
Deze nieuwe wereld zorgt ook voor een ander uitgave patroon en wensenlijstjes. Er wordt lekkers gekocht in de kantine of in de stad, kleding of verzorgingsproducten moeten opeens van een bepaald merk zijn en de ‘oude’ mobiel moet het liefste direct ingewisseld worden voor het nieuwste model.
Logisch dat pubers dit willen. Ze willen er graag bij horen en zijn nog enorm zoekende naar eigen waarden en identiteit. Dat wil niet zeggen dat alles dan zomaar gekocht moet worden, maar wel heel fijn als jij ze helpt om de weg te vinden in dit enorme oerwoud van uitdagingen.
Maak het helder en maak afspraken
Overzicht in geldzaken helpt altijd. Voor volwassenen maar ook zeker bij middelbare scholieren. Hoeveel geld komt er binnen (zakgeld, klusjes, bijbaantje) en vervolgens de twee belangrijkste vragen: wat moet je daarvan kopen en wat kan je daarvan kopen.
Wat jouw kind mag of moet kopen van zijn of haar geld, ligt aan de afspraken die jullie samen maken. Wie betaalt de verjaardagscadeautjes en wie betaalt de schoolspullen (ook als de geodriehoek voor de derde keer doormidden is)? En een hele herkenbare voor veel ouders; wie betaalt de reparatie van de mobiel als het glasplaatje kapot is of als er een technische storing is? Deze afspraken zijn essentieel. Het voorkomt vervelende geldgesprekken doordat er verwarring is wie wat betaalt.
Het oneindige verlanglijstje
Wat jouw kind kan kopen is vervolgens nog een grotere uitdaging. Want de kans is groot dat het verlanglijstje meer waarde heeft dan het geld dat binnenkomt. Bij deze stap draait het dus om keuzes maken. Wat heeft de meeste prioriteit, waarom wil je dit, welke prijs heb je er voor over.
De uitdaging voor ouders is om in deze fase los te laten wat er op een lijstje staat. Dure mobiels, schoenen en kleding. Jij vindt het misschien onnodig of veel te veel geld. Maar je kind leren omgaan met geld, gaat uiteindelijk om het leren van bewuste keuzes maken.
En dan is het fijn als je je kind hierbij helpt. Hoeveel geld heb je, waarvoor heb je geld nodig, hoe lang moet je ergens voor sparen. Gewoon lekker praktisch samen aan de slag, daar help je je kind echt bij. Vertel ook welke keuzes jij maakt. Want misschien snapt jouw kind niet waarom jij zoveel geld uitgeeft aan jouw hobby.
Praktisch hulpmiddel
Wat een praktisch en onmisbaar hulpmiddel is voor je kind is een bankrekening met eigen pinpas. Praktisch omdat jullie met een bankrekening altijd overzicht hebben over de inkomsten en uitgaven. Vooral inzage in alle kleine uitgaven zijn fijn. Want dan ontdekken ze dat alle kleine uitgaven samen aan het einde van de maand best een groot bedrag kan zijn.
Een pinpas is een onmisbaar hulpmiddel omdat je op veel plekken alleen nog maar cashless kan betalen. Ook op school in de kantine, bij het kopieerapparaat of voor de aanschaf van schoolspullen. Ze hebben dit echt nodig.
Mag ik je een tip geven?
Bij ABN AMRO hebben ze een Jongerengroeirekening met speciale mogelijkheden per leeftijdsfase, voor kinderen van 0 t/m 11 jaar en jongeren van 12 tot 18 jaar. Een rekening waar kinderen leren om zelfstandig om te gaan met geld en de ouders de ruimte krijgen voor het bepalen van eigen spelregels, zoals het instellen van een limiet op de betaalpas en mee kunnen kijken met de inkomsten en uitgaven van je kind via jouw eigen app. Dit kun je allemaal zelf instellen.
Het is een gratis rekening en wat ik zelf altijd heel fijn vind, je kind kan niet rood staan. Ook niet per ongeluk. Zo leert je kind het op = op principe en worden ze beschermd voor schulden.
Samenwerking
Ik heb deze blog geschreven vanuit een betaalde samenwerking met ABN AMRO. Ik adviseer alleen een financieel product als ik hier zelf enthousiast over ben. Bij dit product is het fijn dat de voorwaarden helder zijn, het openen van een rekening is in 5 minuten gedaan (zelf getest) en de communicatie met de klantenservice is positief (toen het toch eventjes niet lekker ging).
Bekijk de pagina over de ABN AMRO Jongerengroeirekening en ontdek of deze rekening ook bij jou en jouw kind past. En mocht je hier nog vragen hebben, dan hoor ik het graag.