Wat kun jij als ouder doen om de overstap van basisschool naar middelbare school zo soepel mogelijk te maken? Gelukkig heel erg veel. Ik deel de komende weken 8 waardevolle tips. Dit is de vierde blog uit deze serie.
Hoe ga je om met sociale druk?
En ja, dit vinden de meeste ouders het spannendste aan de overstap naar de middelbare school. Hoe gaat het met mijn kind in de brugklas. Krijgt hij of zij leuke nieuwe vrienden, is er aansluiting, voelt mijn kind zich veilig. Wat belangrijk is om te realiseren is dat alle scholieren te maken krijgen met sociale druk. Want sociale druk is ook ‘ga je gezellig mee naar de film’ als jouw kind er eigenlijk geen geld voor heeft maar het toch fijn vindt om gevraagd te worden. Of het lieve aanbod ‘o, dan schiet ik wel even voor’ als jouw kind de smoes gebruikt dat de portemonnee nog thuis ligt. De sociale druk voor brugklassers is enorm hoog en continu aanwezig.
Tip 7:
Klets met elkaar over deze sociale druk. Deel jouw eigen ervaringen. Toon begrip als je hoort dat jouw kind toch een belegd broodje heeft gekocht in plaats van zijn broodtrommel heeft leeggegeten. Want ja, het is ook echt heel pittig als al je nieuwe vrienden voor het belegde broodje gaan en ‘doe niet zo flauw’ zeggen. Vraag naar de situatie en zoek samen naar oplossingen voor een volgende keer.
Tip 8:
Misschien minder leuk om bespreekbaar te maken, maar wijs ze ook op de gevaren van nieuwe contacten. Niet iedereen heeft altijd namelijk altijd het beste met je voor.
- Je pinpas en pincode uitlenen is echt niet slim. Dit kan gebruikt worden voor criminelen activiteiten (=geldezel).
- Ga zorgvuldig om met je ID. Deel geen foto van je ID op social media.
- Geld lenen kan. Maar stuur meteen een betaalverzoek.
- Trap niet in verzoeken om je persoonlijke gegevens te delen. Ook banken en overheidsinstellingen vragen nooit om jouw gegevens via app, SMS of mail.
- Gebruik de Mobiel Bankieren app niet in een free wifi zone. Hackers krijgen zo toegang tot jouw bankrekening.
Blijf in gesprek
En de belangrijkste tip die ik je kan geven is, blijf in gesprek. Ja, ik weet het uit ervaring, niet alle pubers zitten hierop te wachten. Met een kopje thee en een koekje wachten tot thuiskomst, klinkt heel idyllisch maar de praktijk is vaak anders. Jouw kind is moe (en hongerig…), wil wel kletsen met vrienden maar heeft echt geen zin in een goed gesprek met zijn ouder.
Maar toch horen ze je. Als je ze tips geeft. Zodra je een verhaal vertelt dat je zelf hebt meegemaakt. Bij een goedbedoelde waarschuwing. Jij bent en blijft voorlopig het allerbelangrijkste rolmodel voor je brugklasser. Dus pak die kans die je krijgt en ga aan de slag met de tips die ik je heb gegeven.
Succes en geniet! Want de middelbare school is toch ook weer een hele mooie mijlpaal.
Lees hier: