Het brein. Ik vind het echt mega interessant en dan vooral het tiener- en jongerenbrein. Want hoe kan het nu toch dat je met liefde je kind helpt bij het maken van een planning en het leren toch wordt uitgesteld tot het laatste moment? Het voelt alsof je met een megafoon het juiste antwoord in een oor toetert en je kind toch een ander antwoord geeft. Herkenbaar?

Werk in uitvoering

Het heeft alles te maken met het brein dat nog lang niet is volgroeid. Zoals Jelle Jolles in zijn boek ‘Leer je kind kennen‘ aangeeft is het tienerbrein echt ‘werk in uitvoering’. Plannen, kiezen, consequenties overzien, het zijn voor jongeren enorme uitdagingen. En dat zie je ook terug als het gaat om het maken van geld keuzes. Want op vakantie met vrienden staat hoog op het lijstje maar hiervoor geld opzij zetten terwijl er ook dit weekend een gaaf festival is, zorgt al voor een uitdaging. Wil dat zeggen dat we het als ouders maar moeten laten gaan en duimen dat het goed komt? Dat kan, en vaak komt het ook goed, maar dat is niet iets wat ik adviseer. Voor een optimale ontwikkeling van het brein is juist de rol van de opvoeders essentieel. En dat is echt niet altijd zo moeilijk. Ik deel graag een praktische tip.

Praktische tip

Het helpt jongeren enorm als ze beter leren nadenken en dat kan heel simpel door vragen te stellen. ‘Wat zou er gebeuren als…’ vragen. Dus bijvoorbeeld:

Het positieve resultaat

Enne… deze vragen werken niet als je ze gaat afvuren met een aanvallende toon. Want dan schemert jouw mening al door en haken jongeren af. Zorg voor een open sfeer en een gezellig moment (thee en chocolade werkt bij mij altijd goed) is essentieel. Luister naar elkaar, respecteer elkaars mening en vertel ook jouw eigen valkuilen en uitdagingen. Dat maakt deze gesprekken en momenten enorm waardevol.

Even tot 10 tellen

En ja, het blijven jongeren die andere standpunten hebben en op andere manieren naar conflicten kijken dan dat volwassenen doen. Is dat makkelijk? Nee, absoluut niet. Is dat leerzaam? Absoluut wel. Want wij verruimen de blik van jongeren, maar vergeet niet dat de jongeren ook zeker onze blik verruimen. Dus mijn advies als moeder van 3…. ga met een luisterend oor in gesprek en realiseer je dat soms tellen tot 10 (of tot 1.000) er ook bij hoort.

Leestips

Naast het boek van Jelle Jolles ben ik met nog meer boeken bezig. Ik deel ze graag met je, leuk ook straks als cadeautip voor de decembermaand:

Geen zin in een boek? Lees dan bijvoorbeeld mijn blog over het grote voordeel van nadenknachtjes. Ook handig voor jezelf…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *