Hoe leer je jouw kind omgaan met een eigen pinpas?
Een eigen pinpas voor je kind. Ik merk tijdens ouderavonden dat dit voor veel ouders een grote stap is. Het gevoel dat je alles uit handen geeft. Het idee dat je kind alles kan kopen wat hij of zij wil. Het kwijtraken van controle. Dat snap ik. Het is toch weer een gevalletje van loslaten. Maar het feit is dat er digitaal geld is. Daar kan je niet omheen. Dus de vraag is niet krijgen ze een eigen pinpas. Maar hoe leer je jouw kind omgaan met een eigen pinpas.
Waarom heeft mijn kind een eigen pinpas nodig?
Heel simpel. Op de meeste middelbare scholen kan er alleen nog maar cashless worden betaald. Dus als de broodtrommel een keer wordt vergeten (geloof mij, dit gaat gebeuren) dan is het wel makkelijk als ze een broodje kunnen kopen in de kantine. Of als het buiten heel koud is, dan kan een lekker warm soepje heel welkom zijn.
En daarnaast is het zo dat kinderen echt wel weten wat pinnen is, maar de eerste keer zelf pinnen best spannend kan zijn. In ons gezin ging het bijvoorbeeld mis doordat ik mijn dochter niet alle stappen had uitgelegd van het pinnen bij een geldautomaat. Bij de melding ‘wilt u een transactiebon?’ ontstond er lichtelijke paniek. Want wat betekent het en vooral wat gebeurt er als je op ja of nee toetst.
Leer je kind omgaan met een pinpas
Hoe fijn is het als je samen met je kind op tijd begint met oefenen. En dat kan al rustig vanaf 10 jaar. Laat je kind zelf een aankoop betalen met de pinpas. Jij staat er zelf bij en geeft extra uitleg. Stel ook ‘wat als’ vragen. ‘Wat doe je als je 10 euro wilt pinnen maar er alleen 20 euro in het automaat zit.’. Of ‘Wat doe je als je het gevoel hebt dat de persoon achter je meekijkt?’.
En vergeet ook niet uit te leggen hoe je veilig moet pinnen. Hier vind je 5 slimme pintips.
Ja, maar… toch vind ik het niet fijn
Eigenlijk is er in dit geval geen ja maar. Jouw kind heeft uiteindelijk echt een eigen pinpas nodig. Je kunt als ouder zelf de spelregels bepalen die bij pinnen horen. Net zoals dat bij contant geld is. Je kunt bijvoorbeeld samen afspreken dat jij in het begin de pinpas bewaart. Of dat je kind alleen mag pinnen als jij erbij bent. Je kunt bij de meeste banken een weeklimiet vastleggen. Je kunt afspraken maken om samen regelmatig het saldo te checken. Zo houden jullie beiden overzicht .
Leren omgaan met digitaal geld hoort er ook bij
Het is voor kinderen echt heel belangrijk als ze niet alleen leren omgaan met contant geld maar ook met digitaal geld. En om iets te leren, heb je tijd nodig. Tijd om te oefenen. Dus begin tijdig met een eigen pinpas. Dan bereid je jouw kind voor op de middelbare school en geef je je kind veel vertrouwen. En dat kunnen ze op de middelbare school goed gebruiken.