Maak je kind slimmer dan een geldcrimineel
Maak je kind slimmer dan een geldcrimineel. Ik hamer hier continu op. Je hoeft jouw kind niet bang te maken voor deze criminelen maar wel slimmer. Het is zo zuur als jouw kind namelijk slachtoffer wordt van deze praktijken. De belangrijkste vormen om met je kind te bespreken zijn phishing, geldezels en WhatsApp fraude.
Phishing
Phishing is een vorm van internetfraude waarbij criminelen uit zijn op persoonlijke (bank)gegevens.
Hoe doen ze dit? Geldcriminelen sturen mailtjes. In deze mailtjes word je gevraagd om op een link te klikken en in te loggen met je gegevens. Het zijn vaak zeer goed lijkende mailtjes en websites. Daarnaast kan het verhaal heel betrouwbaar overkomen. Zoals ‘in verband met veiligheid voeren we een extra controle uit’.
Hoe voorkom je dit? Leg uit dat er geen enkele betrouwbare financiële instelling ooit vraagt om persoonlijke gegevens. Ook als je een mail ontvangt van bank, belastingdienst, ministerie, politie, klik je nooit op een link.
Twijfel je?
Stap 1. Check het mailadres. Vaak zit hier een kleine tekstfoutje in.
Stap 2. Bel zelf naar de betreffende organisatie en check het verhaal. Gebruik het nummer dat jij kent. Dus niet het nummer dat in de mail wordt vermeld.
Geldezels
Een geldezel is een vorm van bankrekeningfraude. Geldcriminelen zijn op zoek naar betaalrekeningen om te gebruiken voor het doorsluizen van crimineel geld.
Hoe doen ze dit? Geldcriminelen stellen jongeren de vraag of ze tijdelijk de pinpas en pincode mogen lenen. Vaak tegen een vergoeding of cadeau. Het klinkt als aantrekkelijk vorm om snel geld te verdienen zonder dat je er iets voor hoeft te doen. En ze doen ook vaak wat ze beloven. Je bent maar een paar uur je pinpas kwijt en je ontvangt ook daadwerkelijk een geldbedrag. Jongeren die hierin trappen worden geldezels genoemd.
Wat is het gevaar? Banken houden continu alle transacties in de gaten. Als er op de rekening van jouw kind onverwacht grotere bedragen worden geboekt, gaat er een belletje rinkelen. Bij grote twijfel wordt de politie ingeschakeld. Blijkt er in inderdaad sprake te zijn van criminele activiteiten dan kan jouw kind een strafblad krijgen. Dit heeft veel impact op de toekomst van jouw kind.
Hoe voorkom je dit? Heel simpel. Een pinpas en pincode zijn persoonlijk en geheim. Deel dit met niemand. Ook niet met je beste vrienden die je 100% vertrouwt.
Whatsapp fraude
Whatsapp fraude is een oplichtingsvorm waarbij criminelen proberen om anderen over te halen om geld te storten.
Hoe doen ze dit? Geldcriminelen sturen appjes uit naam van een familielid of bekende. In de app doen ze een dringend verzoek om op korte termijn een bepaald bedrag over te maken omdat ze anders problemen krijgen of iets mis lopen. Bijvoorbeeld een ‘broer’ die appt met de boodschap dat hij snel 150 euro moet overmaken om kaartjes voor een gaaf festival te krijgen.
Geldcriminelen steken veel tijd in het vooronderzoek. Via social media onderzoeken ze familiebanden of vriendengroepen en kijken ze naar favoriete bezigheden. Deze persoonlijke aanpak zorgt er voor dat je snel gelooft dat het echt is.
Hoe voorkom je dit?
- Check de app waarin het verzoek staat:
- Heeft de ‘bekende’ een nieuw nummer gekregen?
- Gaat het om een dringend verzoek?
- Krijg je geen antwoord op vragen?
Ben dan gewaarschuwd. Bel de bekende op het nummer dat jij kent.
Blijf altijd alert!
Banken waarschuwen regelmatig voor geldcriminelen en helaas zijn er nog steeds veel mensen (jong en oud) die slachtoffert worden van deze praktijken. Dus blijft het alsjeblieft bespreken. Het is zo zuur als iemand er met het geld van jouw kind vandoor gaat. Maak je kind slimmer dan een geldcrimineel.
O,ja en waarschuw je meteen dat ze de pinpas ook altijd goed opbergen? Door het contactloos betalen heeft een pinpas tenslotte ook waarde zonder pincode. Dus iemand kan zonder moeite tot 50 euro van de betaalrekening halen.
Nieuwsgierig naar meer?
- Kun jij wel wat goede gratis tips gebruiken? Download dan de gratis zes spiekbriefjes die jou bij iedere leeftijd van je kind weer de juiste tips geven. Ook over geldcriminaliteit.
- In het MoneyBook Brugklas kletsen we niet alleen over het onderwerp Geldcriminaliteit. Er is ook aandacht voor financiële vaardigheden, Money Mindset en de verschillende geldtypes. Jouw kind is tenslotte uniek. Ook als het gaat over leren omgaan met geld.