Wanneer starten met een jeugdrekening met pinpas?
Pfff… een jeugdrekening met pinpas voor je kind. Voor veel ouders een grote stap. Waarom? Omdat ouders denken dat kinderen dan in een keer hele grote vrijheid krijgen. Dat is natuurlijk niet zo, maar dat gevoel is er wel. Ik ga je in dit blog geruststellen. Je kind een betaalrekening met pinpas geven is echt niet zo spannend.
Wanneer is het juiste moment?
Mijn advies is om te beginnen met een rekening en pinpas voordat jouw kind naar de middelbare school gaat. Het liefste in groep 6/7. Waarom kies ik voor een moment op de basisschool? De overstap van basis naar middelbare school is een grote stap. Er komt veel op jouw kind af. Nieuwe omgeving, nieuwe klasgenoten met bijbehorende sociale druk, huiswerk, planning en dan heb ik het nog niet eens over de hormonale ontwikkeling. Kortom er gebeurt veel. Heel veel.
Een cashless kantine is heel normaal
En op veel middelbare scholen kun je in de kantine alleen nog maar betalen met een pinpas. Of ze gaan er bij een schooluitje automatisch vanuit dat leerlingen een eigen pinpas hebben. Hoe vervelend en spannend is het dan (denk aan de groepsdruk) als jouw kind nog nooit gepind heeft. Want ja ze weten wel wat pinnen is, maar het zelf doen is echt anders.
Neem tijd om samen te oefenen
Dus start op tijd met een eigen pinpas. Zodat jouw kind tijd krijgt om te oefenen. Wij pinnen bijna dagelijks. Maar jouw kind neemt veel minder deel aan het betalingsverkeer, misschien 1x per maand? Dus ga oefenen. Pinnen in een winkel. Pinnen bij een geldautomaat. Zo ontdekt jouw kind dat er niet altijd overal briefjes van 10 aanwezig zijn. Ze leren wat een transactiebon is. Ze merken hoe het voelt als er mensen achter je staan. Het is zo fijn als ze dat samen met jou kunnen ontdekken. Dan bereid je ze optimaal voor op de middelbare school.
Jij bepaalt de spelregels
Net zoals met zakgeld, kun je ook over de pinpas afspraken maken. Bijvoorbeeld dat jij in het begin de pinpas bewaart. Of dat jullie de eerste keren altijd samen gaan pinnen. En met de bank kun je ook spelregels afspreken. Zoals bijvoorbeeld het instellen van een weeklimiet, zodat ze nooit meer kunnen pinnen dan een x bedrag. Dus wat is dan nog spannend?
Het beste inzicht in alle uitgaven
Dat je niet weet waar ze geld aan uitgeven? Eerlijk gezegd, weet je dat beter met een betaalrekening dan met een spaarpot. Met de Mobiel Bankieren app houd jij precies inzicht in alle uitgaven. En waar het geld uit de spaarpot blijft, weet jij niet altijd precies. En trouwens de Mobiel Bankieren app is soms ook prima om te ontdekken waar je kind is. Zo heb ik mijn dochter ooit teruggevonden bij de McDonalds…
Het is slim om ook betaal een spaarrekening af te sluiten
Mag ik nog een tip geven? Als je slim bent sluit je ook meteen een eigen spaarrekening af. Een spaarrekening waar ze zelf mee leren sparen. Zo kan jouw kind als het saldo op de betaalrekening te hoog wordt, het geld veilig parkeren op de spaarrekening. En op een spaarrekening kunnen er tegenwoordig spaarpotjes worden aangemaakt. Ideaal om overzicht te houden en beter te leren budgetteren. Ik ben echt fan van deze spaarpotjes.
Welke jeugdbetaalrekeningen zijn er?
Iedere bank biedt jeugdrekeningen aan. Ze zijn ook altijd gratis (tot 18 jaar) dus dat is prettig om te weten. Welke jeugdrekening het beste bij jouw kind en bij jou past is persoonlijk. Vergelijk samen de rekeningen op de verschillende sites. En laat vooral ook jouw kind meekijken. Bij sommige banken kun je bijvoorbeeld een eigen foto op de pinpas plaatsen (SNS). Of je kunt zelf kiezen voor de pincode (RegioBank). In de praktijk blijf je vaak jarenlang bij dezelfde bank, dus goed om hier tijd voor te nemen.
Lees trouwens zeker ook mijn blog met de 5 belangrijkste pintips!