De 5 belangrijkste afspraken in een zakgeldcontract

 In Blog

De naam contract maakt het al duidelijk. Door samen met je kind een contract te maken weten jullie beiden waar jullie aan toe zijn. Zorg ervoor dat in een zakgeldcontract altijd de 5 belangrijkste afspraken zijn opgenomen. Zakgeld geven is namelijk meer dan alleen een bedrag per week of maand geven. Als je je kind wil leren omgaan met geld dat moet je ze zowel de vrijheid geven om eigen beslissingen te maken en tegelijkertijd de kaders aangeven om ze stap voor stap meer te leren.

De 5 belangrijkste afspraken uit een zakgeldcontract

Welke afspraken mogen zeker niet ontbreken zijn:

  1. Het bedrag (leestip: hoeveel zakgeld geef je).
  2. Op welke dag het zakgeld wordt betaald.
  3. Hoe je het zakgeld geeft (leestip: contact of digitaal zakgeld).
  4. Wat jouw kind met het zakgeld moet doen.
  5. Wat jouw kind met het zakgeld mag doen.

Zeker niet vergeten!

En wat je ook zeker moet opnemen in het zakgeldcontract is wat er gebeurt als jij het zakgeld vergeet te geven. Want ja, dat overkomt iedere ouders weleens. Niet goed, maar het is wel de praktijk. Zoek samen een aantrekkelijke beloning uit, zoals een half uurtje langer opblijven en ’s avonds mogen kiezen wat jullie gaan eten (gezonde maaltijd…).

Maak het officieel

Natuurlijk hoort bij een contract een mooie handtekening. Dat maakt het contract officieel en definitief. Bepaal meteen een nieuwe datum wanneer je weer samen rond de tafel gaat zitten. Dit kan na de verjaardag zijn, bij de start van het nieuwe schooljaar of aan het begin van een nieuw jaar. Net wat voor jullie het beste werkt.

Zakgeldcontracten

Download hier één van de twee zakgeldcontracten:

  1. Het zakgeldcontract 1.0 als je begint met zakgeld geven.
  2. Het zakgeldcontract 2.0 als je zakgeld afspraken wilt vernieuwen.

 

Klaar voor de brugklas?

Heb je een (bijna) brugklasser in huis? Dan is het ook heel slim om afspraken te maken over kleedgeld en het gebruik van de mobiel. Ook daarvoor kun je contracten gebruiken. Eén verzoek: maak de afspraken niet te strak. Jouw kind moet wel de ruimte krijgen om zelfstandig keuzes te kunnen maken. En ja, daar horen soms ook foutjes bij. Maar van eigen foutjes maken leren kinderen enorm veel.

Wil je jouw kind een voorsprong geven in de brugklas? Download dan het ebook ‘Klaar voor de start!‘ (€ 9,95). Hierin staan enorm veel praktische tips en oplossingen voor alle nieuwe uitdagingen waar jij en je kind mee te maken krijgen op de middelbare school. Echt heel handig.

Nieuwsgierig naar meer?

  • Wil je meer praktische tips? Volg mij op Instagram en Pinterest.
  • Lees mijn favoriete blog ‘Nadenknachtjes
  • Lees een van mijn favoriete boeken; ‘Logica van geluk‘ van Mo Gawdat. Een boek waardoor ik veel bewuster ben van de vele geluksmomenten die ik dagelijks heb.

 

Recommended Posts

Leave a Comment

0

Start typing and press Enter to search

pintipsHoeveel zakgeld krijgen kinderen gemiddeld