Wat werkt het beste? Contant of digitaal zakgeld?

 In Blog

Ouders stellen vaak de vraag: geef je zakgeld in contanten of digitaal? In dit artikel geef ik advies en inzicht in de voor- en nadelen van beide opties. Het doel is om jou te helpen bepalen welke methode het beste past bij jouw kind en het huidige digitale tijdperk.

Contant zakgeld: de voordelen

Zelfs in een tijdperk van digitale betalingen blijft contant geld relevant voor kinderen. Het is tastbaar en zichtbaar, waardoor kinderen de waarde van geld beter leren begrijpen. Ze leren hoeveel ze moeten sparen voordat ze iets kunnen kopen en begrijpen dat geld een ruilmiddel is. Het principe “op=op” is ook visueel duidelijk; kinderen zien hun spaarpot leger worden naarmate ze meer uitgeven. Dit helpt bij het maken van keuzes.

Verschillende munten geven

Als je contant zakgeld geeft, overweeg dan om dit met verschillende munten te doen. Bijvoorbeeld, als jouw kind wekelijks 1 euro zakgeld krijgt, geef het dan de ene week als 1 euro en de volgende week als 5 keer 20 cent. Hoewel het voor jou misschien even zoeken is naar de juiste muntjes, leert het jouw kind waardevolle lessen over de gelijke waarde van verschillende munten. Het voorkomt ook dat ze automatisch denken dat de grootste munt de meeste waarde heeft.

Een mix van contant en digitaal zakgeld

Wil je dat jouw kind leert sparen en budgetteren? Dan kan een combinatie van contant en digitaal zakgeld de juiste keuze zijn. Het spaargedeelte van het zakgeld kan worden gestort op de spaarrekening van jouw kind, terwijl het uitgavengedeelte contant wordt gegeven. Dit helpt kinderen om verschillende potjes te creëren voor verschillende doelen, wat een waardevolle financiële vaardigheid is.

De overgang naar digitaal zakgeld

Hoewel contant zakgeld belangrijk is, kunnen we niet ontkennen dat digitaal geld steeds belangrijker wordt. Het is echt heel belangrijk om kinderen ruim voor hun middelbare schooltijd vertrouwd te maken met digitaal geld, omdat betalen met een pinpas daar heel gebruikelijk is. Zorg ervoor dat ze op tijd een eigen betaalrekening met een pinpas hebben, zodat ze kunnen wennen aan deze nieuwe manier van betalen met jouw begeleiding.

Kortom, begin met contant zakgeld om de basis te leggen en stap geleidelijk over naar digitaal zakgeld om jouw kinderen voor te bereiden op de digitale wereld van financiën.

Recent Posts
0

Start typing and press Enter to search

hoe-bespreek-je-geldzorgen-met-je-kindVerlanglijstje voor de feestdagen