Hoe bespreek je geldzorgen met je kind?

 In Blog

Je wilt je kinderen niet belasten met je volwassen financiële problemen, maar soms is een eerlijk gesprek onvermijdelijk. De kans is bijvoorbeeld groot dat je kind toch al heeft gemerkt dat er ‘iets’ is, dus dan is een gesprek nodig om je kind gerust te stellen. Je hoeft ze niet in detail te vertellen waar jij je zorgen over maakt, want ze hebben zelf geen invloed op deze problematiek. Maar je kan ze wel in vertrouwen nemen op een niveau die bij de leeftijd van je kind past.

Ook ouders moeten keuzes maken

Moet je het ze vertellen als bijvoorbeeld een vakantie anders wordt? Zeker weten! Vertel ze waarom de grote gezinsvakantie dit jaar niet mogelijk is, ondanks maanden van zuinig sparen. Door eerlijk te zijn, kunnen ze het beter begrijpen en wellicht minder teleurgesteld zijn. Wat kun je wel zeggen? “Ik zou ook dolgraag samen met jullie op vakantie willen, maar ons budget is beperkt. We gaan op zoek naar alternatieven waar we samen uit kunnen kiezen. Als onze financiële situatie verbetert, kunnen we misschien volgend jaar wel weer op vakantie.” Je geeft eerlijk aan dat jij het ook liever anders had gewild. Je geeft aan dat je je best gaat doen om voor oplossingen te zorgen. Natuurlijk zal er sprake zijn van teleurstelling maar je gaat ook samen kijken naar wat er wel kan.

Alle kinderen mogen meedoen

Moet je het ze vertellen als bijvoorbeeld het sport abonnement of de muziekles wordt stopgezet? Zeker weten. Dit is zeker een lastig gesprek omdat je weet dat het gaat om een passie of talent van je kind. Iets waar ze zoveel plezier in hebben. Ga samen op zoek naar alternatieven en ben eerlijk of het gaat om een tijdelijke maatregel of dat het langer gaat duren. Of vraag de hulp van stichting Leergeld. Zij kunnen bijvoorbeeld helpen met de aankoop van schoolspullen, een laptop, een fiets, zwemles, sport, muziekles of een verjaardagspakket.

Door open en eerlijk te praten over geldzaken versterk je de band met je kinderen.

Nieuwsgierig naar meer?

Recent Posts
0

Start typing and press Enter to search

Hoe-leg-je-uit-wat-rente-en-beleggen-is?Contant of digitaal zakgeld