Achteraf betalen; een nieuwe uitdaging

 In Blog

Ik maak mij best een beetje zorgen over het groeiende gebruik van Achteraf Betalen onder jongeren. Hoewel het concept van Achteraf Betalen op het eerste gezicht handig en eenvoudig lijkt, brengt het ook risico’s met zich mee die vaak worden onderschat. Ik zet ze graag voor je op een rijtje.

Het verliezen van overzicht

Laten we beginnen met de verleiding van onbeperkt shoppen en het verliezen van het financiële overzicht. Als je regelmatig shopt en vaak gebruikmaakt van Achteraf Betalen, bestaat het risico dat je het overzicht kwijtraakt. Je kunt gemakkelijk verstrikt raken in een patroon waarin je meer bestelt dan je kunt betalen. Het idee dat je de items die je niet wilt houden gewoon kunt terugsturen en niet hoeft te betalen, maakt het verleidelijk om meer te bestellen dan je eigenlijk nodig hebt of kunt veroorloven. En als er verschillende bestellingen door elkaar lopen, wordt het al helemaal onduidelijk en kan je verrast worden door het totale bedrag.

Wehkamp praktijken

Een ander risico van Achteraf Betalen zijn de kosten die kunnen ontstaan bij te late betaling. Helaas verdienen sommige bedrijven juist aan klanten die te laat betalen. Voor Achteraf betalen geleden namelijk nog anders wettelijke regels dan voor leningen. Het kan verleidelijk zijn om de betaling uit te stellen, maar dit kan resulteren in extra kosten en zelfs een (jarenlang) negatieve invloed hebben op je kredietwaardigheid. Dit is vaak totaal onbekend bij jongeren en er wordt ook weinig over gesproken of voor gewaarschuwd.

Lezen jongeren mailtjes?

Een derde punt dat vaak over het hoofd wordt gezien, is de communicatie rondom betalingen. Herinneringen en aanmaningen worden vaak per e-mail verstuurd. Voor jongeren kan dit een struikelblok zijn, aangezien zij niet echt van de mailtjes zijn. Mails worden zelden gelezen omdat ze dit in de praktijk zo weinig gebruiken. Hierdoor kan het gebeuren dat je per ongeluk te laat betaalt, met alle gevolgen van dien. Het is verstandig om alert te blijven op betalingsherinneringen en ervoor te zorgen dat je een goed systeem hebt om je e-mails bij te houden.

Tijd om te kletsen

Weer een onderwerp om thuis over te kletsen.

  • Wat zijn de voor- en nadelen van Achteraf betalen?
  • Als je er gebruik van maakt, hoe zorg je er dan voor dat je op tijd betaald?
  • Als jouw kind de mail niet leest, is het dan een optie om de mail naar jou te sturen?
  • Hoe bescherm je jezelf tegen teveel aankopen? Is een budget maken een optie?

En ik? Ja, ik gebruik Achteraf Betalen als ik een bestelling plaats waarbij ik verschillende maten bestel voor hetzelfde artikel. Mijn zoon zit nu in een groeispurt waardoor de maat per maand veranderd. En in lengte schiet hij de lucht in, maar zijn taille blijft nog een kindermaat, kortom een lekkere zoektocht. Dus ja, dan is Achteraf Betalen heel prettig. Maar ik bestel, pas thuis, stuur terug en betaal direct. Ik wacht ook niet dat 14 dagen betaaltermijn af maar het gaat meteen van mijn rekening. Zo blijft mijn saldo ook het werkelijke saldo.

En jij? Gebruik jij Achteraf betalen.

PS Ken je het gratis programma Level Up with Money al? Geschreven door en voor young professionals.

Recent Posts
0

Start typing and press Enter to search

de-waarde-van-geldde-kracht-van-nee-zeggen